A sokak számára nehezen kigazdálkodható terhet jelentő rezsiköltségek az elmúlt években gyors ütemben növekvő részt tesznek ki a magyar családok kiadásaiból. Az Első Akcióterv és a Széll Kálmán Terv a szociális biztonság erősítése céljából állami ármeghatározás bevezetését kezdeményezte a lakossági gáz-, villamos energia- és távhőszolgáltatásban. E lépésekkel átmenetileg elkerülhető a családi kasszákat aránytalan mértékben apasztó rezsikiadások további emelkedése.

Az energiapolitikáért felelős miniszter negyedévente határozza meg a földgázpiaci egyetemes szolgáltatás árképzését és az egyetemes szolgáltatók részére vételre felajánlott földgáz forrás árát. A 2011. negyedik negyedévi gázár meghatározása és a rezsiköltségek szinten tartása érdekében módosított minisztériumi rendeletek lehetővé teszik, hogy a végfogyasztói árak a fűtési szezon kezdetével se emelkedjenek.

gáz


A rezsiköltségek szinten tartása jelenleg társadalmi szempontból indokolt. Az árak átmeneti befagyasztását középtávon egy szolidaritáson alapuló, a társadalom teherbíró-képességét és a rászorultsági szempontokat is figyelembe vevő új támogatási rendszerrel érdemes kiváltani. A kidolgozandó rendszer fő célként megfizethető rezsiköltség-szintet biztosíthat majd a leginkább kiszolgáltatottak számára.

A rezsielemek háztartási energiaköltségei, így a földgáz és a villamos áram esetében már jelenleg is biztosított a hatósági árszabályozás és ármeghatározás lehetősége. Az elmúlt héten elfogadott távhőtörvény módosítás alapján elfogadott miniszteri díjrendelet szerint a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatásban továbbra is a jelenlegi, 2011. március 31-i szinten befagyasztott árakat kell alkalmazni. Az Országvédelmi akcióterv keretében pedig a kormány kezeli a lakosság által fizetett tarthatatlanul magas víz-, szemét- és csatornadíjakat is azok központi hatósági árkörbe vonásával. A tárca megkezdte az új előírások kidolgozását, a szabályozás 2011. november 30-ig készül el, a hatósági árak ezt követően, várhatóan 2012-ben vezethetőek be.

Címkék: nem emelkedik, Széll Kálmán Terv, stagnál, rezsi, gáz, gazdaság