Még a munkások bújnak be a óriási méretű biogázelőállító tartályba. Néhány hónap múlva már ezen a nyíláson a cukorgyártás melléktermékét adagolják be. Naponta 75 ezer köbméter biogázt termelnek majd itt.     
Két hét alatt húzták fel ezt, nagyon gyorsan - mutatja a biogázfejlesztő ügyvezetője. Az 1 milliárd forintos beruházást az Új Széchenyi Terv támogatta.

Cukorgyár

A Biogázfejlesztő Kft. ügyvezetője, Nagyné Szendefy Judit azt mondja: több mint 500 millió forintos támogatást kaptak erre a projektre. A fermentor az eddigi több éve szerzett tapasztalatok alapján készült. Már a mérete is egyedülálló a világon. A tartálynak több mint 16 ezer köbméter az űrtartalma. Így az eddigi fermentorokkal együtt a gázigényének kétharmadát ki tudja váltani az ország egyetlen cukorgyára.
Ez jelentősen csökkenti majd a költségeket - mondja a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató-helyettese. A cukor árának csökkenését, azonban nem garantálják, ugyanis a piaci viszonyok kiszámíthatatlanok - teszi hozzá Hájos László. - A versenyképességünk növelésével valamelyest határt tudunk szabni a cukor árának, de nem lehet elfelejteni, hogy Magyarországon 27 %-os a cukor áfája míg Ausztriában 10% - mondja a vezérigazgató-helyettes.
A költségek további csökkentése érdekében gáztisztítót is terveznek. Nemsokára a városi fürdő fűtését is innen biztosítják. A tervek szerint az idén egy millió tonnányi cukorrépát dolgoznak fel. Ezt a mennyiséget 5 ezer kamionnal és 500, húsz vagonból álló szerelvénnyel szállítják a gyárba. A kampány már elkezdődött.

Címkék: még idén, fermentor, épül, cukorgyár, kaposvár, gazdaság