A most épülő új beruházásait mutatja Hernesz János tervező. Cége több lábon áll, azért, hogy életben maradjon, a hitelválság miatt ugyanis az építőipar még mindig  mélyponton van. "A kis építkezésekből, felújításokból nem lehet nagyot tartalékolni de arra elég, hogy tisztességesen meg lehet belőle élni" - mondta Hernesz János, tervező, Átriums Kft.. A legtöbb somogyi cégtulajdonos bizakodó.

konjunktúra

A megyei kereskedelmi és iparkamara felmérése szerint optimistábbak, mint az országos átlag. A kamara fejlesztési referense szerint nem alaptalanul. Felmérésük szerint a főként exportra dolgozó cégek kétharmadának nőtt a külföldi értékesítése. "Egyik legjelentősebb export partnerünk Németország. Németország GDP-je jelentősen megemelkedett, ez húzza a magyar vállalkozásokat, különösen azokat, akik  Németországba és az Unióba exportálnak" . mondta Kovács Andrea, kereskedelmi referens, SKIK.  

Az üzletek fellendülését még mindig a kereslethiány határozza meg a legnagyobb mértékben. Ezt követi, hogy a vállalkozások csak nehezen jutnak forráshoz, hitelekhez. De még mindig jelentős gond, hogy nem találnak megfelelő szakképzett munkaerőt. Örök probléma a körbetartozás, amely már szinte minden iparágba begyűrűzött. Ennek ellenére azonban több cég tervez munkaerőt felvenni, mint elbocsátani.

Címkék: konjunktóra, ipar, helyzet, kamara, gazdaság