168 tartós munkanélküliséggel sújtott településen indul szociális földprogram még az idén - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kihirdette a nyertes településeket. A program amellett, hogy munkát nyújt, hozzájárul a mindennapi megélhetéshez is.


A szociális földprogramot olyan szociálisan hátrányos helyzetû emberek megsegítésre hirdette a kormány, akik mezőgazdasági termelésre alkalmas környezetben élnek, de ezt egyáltalán nem, vagy nem elégséges mértékben tudják kihasználni.

A somogyi nyertes települések:

 

Tengőd

1 000 000

Somogyegres

500 000

Szilvásszentmárton

2 500 000

Somogyacsa

800 000

Pálmajor

1 800 000

Törökkoppány

800 000

Visnye

1 100 000

Csákány

1 000 000

A kormányzati támogatás a következő kiadásokra használható fel: a termesztéshez/tenyésztéshez szükséges anyagok, szolgáltatások, eszközvásárlás, mezõgazdasági gépek üzemeltetése, tanácsadás, adminisztrációs és ügyintézési költség, mezõgazdasági gépek karbantartása, felújítása.

Mind a növénytermesztési, mind pedig az állattartási/tenyésztési projektnek az adott településen történõ tervezésébe és megvalósításába szakképzett agrármérnököt vagy mezõgazdasági szakembert kell bevonni. Ez történhet közfoglalkoztatás keretében vagy a pályázónak kell gondoskodnia ilyen végzettségû munkatársának a programba történõ bevonásáról.


Összesen 300 millió forint vissza nem térítendõtámogatást kaptak eddig a települések, amelyet 2011. augusztus 6. és 2012. június 30. közé esõ idõszakban folyó programokra használhatnak fel.

Nagy segítség a hátrányos településeknek az is, hogy szemben a korábbi gyakorlattal kötelezõ önrészt nem írtak elõ a pályázathoz, a településeknek földterületet és egyéb ingatlanokat, eszközöket, szolgáltatásokat elegendõ hozzájárulásként biztosítani. Ugyancsak nagy segítség, hogy a támogatás elõfinanszírozásban fizetik ki a településeknek.
A támogatási döntésrõl a minisztériumhoz tartozó Wekerle Sándor Alapkezelõ értesítést küld minden pályázónak, ezek tartalmazzák majd a szerzõdéskötés feltételeit és az ahhoz szükséges dokumentumok beküldési határidejét, módját.

A támogatásra települési önkormányzatok; azok társulása; közfeladatot ellátó nonprofit gazdasági társaságok; önkormányzat által létrehozott közhasznú vagy kiemelkedõen közhasznú minõsítéssel rendelkezõ társadalmi szervezetek, alapítványok; települési cigány kisebbségi önkormányzatok; egyházak pályázhattak, amelyek székhelyén a tartósan munkanélküliek részaránya a regisztrált álláskeresõk összlétszámához képest eléri legalább az országos átlagot, vagy a településen regisztrált álláskeresõk aránya 2011 januárjában az országos átlagot meghaladta.


Címkék: földprogram, nyertes, szociális, település, Somogy, gazdaság