Az akcióterv szerint, rögzítenék a megállapított devizaárfolyamokat, és egy fix árfolyamon tennék lehetővé a tartozások egyösszegú törlesztését. A svájci frankot 180 forinton, az eurót 250 forinton, a japán jent pedig 2 forinton rögzítenék a tervezet szerint. A bank a visszzafizetés során semmilyen külön költséget nem számíthatna fel. A hétfői parlamenti ülés folyamán a kormány megvizsgálta a tervezetet, és megvalósíthatónak tartották a kezdeményezést.

Orbán Viktor a terv kapcsán leszögezte: azok az emberek akik 155-160 forintos árfolyamon vették fel a hiteleket, 180 forintig viselnék az árfolyamkockázatot, afölött pedig a bankokra hárulna át a plusz költség. Ezért a teher- és a kockázatvállalás megoszlana a hitelező és a hitelt felvevő között.

Mivel a külföldi kézben levő bankok mögött az anyabankok, az OTP és az FHB mögött pedig a magyar állam áll, ezért az otthonvédelmi akcióterv nem ingatná meg a pénzügyi rendszert. A külföldi bankok várható reakciója kapcsán a miniszterelnök elmondta: a pénzintézetek a döntéstől függetlenül, folyamatosan vonják ki a tőkét az országból és csökkentik a magyarországi hitelezéseiket.

A hitelkönnyítés bevezetésének nincs jogi határa, mivel a magyar jog szerint, az Országgyűlés beavatkozhat a régebbi jelzálogszerződésekbe, és módosíthatja azokat. A javaslattal együtt a Fidesz-KDNP frakció indítványozza, hogy a végtörlesztés mellett ne legyenek újabb pénzintézeteket terhelő lépések. A kormány szerint nincs szükség a kötelező forint-hitel nyújtás előírására, mivel az meg fog indulni állami kényszer nélkül is.

Ezekkel a kitételekkel együtt minősítette megvalósíthatónak a javaslatot a kabinet, a hitelkönnyítés bevezetése viszont az Országgyülés döntésétől függ - tájékoztatott Orbán Viktor.

(Forrás: MTI)

Címkék: akcióterv, deviza, bizottság, kormány, hitel, gazdaság