Helikopterről is ellenőrzik a földeket a hatóságok, hogy megtalálják a parlagfüves területeket. Egyelőre négy mintaterületen készítettek légi fotókat. A fotókat a hatósági eljárás során használják majd fel, de a cél nem a büntetés, hanem a megelőzés. Egy hektár parlagfüves területért akár 150 ezer forint bírság is kiszabható, míg belterületen ez az összeg elérheti az ötmillió forintot.

parlagfű


Van, ahol irtják az allergiás tüneteket okozó gyomnövényt, de a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke szerint a hivataloknak a jelenleginél jóval szigorúbban kellene fellépniük.
„Kötelessége lenne minden parlagfüves területen legalább a növényvédelmi bírságot kivetni, akár többször is, ha annak mentesítése nem történik meg. Ez azonban nincs így” – vélekedett Kelen Andrásné, az egyesület elnökhelyettese.

A Mezőgazdasági Szakigazgatás elnökhelyettese szerint a legfertőzöttebb Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, illetve Szabolcs megye. Bár a gyomnövényből nemcsak a szántóföldeken, hanem a települések belterületein is bőven van, a hivatal szerint nem a büntetés a cél, hanem a megelőzés és az irtás.

„Idén még nem sok bírságot róttak ki került kiszabásra, ugyanis a bemért területeken elsősorban a közérdekű védekezéseket rendelik el, és amikor túl vagyunk ezen, a bemért területeken ne legyen pollenszóró növény, utána kezdődik a bírságoknak a kiszabása” – közölte Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese.

Már minden megyében rendeltek el kényszerkaszálást, eddig 23 millió forint bírságot szabtak ki országosan, ez az összeg azonban még nőhet a pollenszezon végéig. A hatóságok ugyanis egészen a fagyos idő beálltáig ellenőrzik a földeket.
Becslések szerint a parlagfű minden évben legalább kétmillió embernek okoz panaszokat.

Forrás: delmagyar.hu

Címkék: pázsit, pollen, parlagfű, növekedés, Somogy, gazdaság