Mint korábban arról beszámoltunk, reggel több helyen megjelent a magyar sajtóban az Agrana vezérigazgatójának nyilatkozata. Eszerint előreláthatólag több mint 20 százalékkal emeli meg a cukor árát az osztrák illetőségű Agrana csoport. Ebből a teljes magyar sajtó azt a téves következtetést vonta le, hogy Magyarországon is drasztikus cukoráremelés lesz.

A KaposPont utána eredt az ügynek, és pontos információkat szerzett az osztrák tulajdonostól. Az Agrana KaposPonthoz eljuttatott közleményéből kiderül: Johann Marihart az osztrák médiában felhívta a figyelmet, hogy a több mint 20 százalékos áremelést kizárólag az osztrák piacon alkalmazzák.

A reform életbelépése óta a világpiaci ár megkétszereződött, tonnánként 500 euróra emelkedett. Emiatt a cukornád és a cukorrépa ára jelenleg megegyezik, ennek az lehet az oka, hogy a bioetanol előállításához cukornádat használnak fel - mondta el az interjúban az APA hírügynökségnek a társaság vezérigazgatója és az európai cukorszövetség szóvivője, Johann Marihart.

A vezérigazgató, a kvóta csaknem egymillió tonnával való emelését sürgeti az Európai Bizottságnál, hogy ezáltal csökkentsék a piacokon uralkodó feszültséget.

cukor.jpg


A 2006-os reformnak köszönhetően 180 cukorgyárból 80-at bezártak, főként Kelet-Európában. Magyarország pedig az évi 300 ezer tonna cukor fogyasztása ellenére, csak 100 ezer tonna cukrot termelhet.

Az osztrák vállalat hazájában az egyetlen cukortermelő, emellett többségi tulajdonosa a Magyar Cukor Zrt.-nek, melynek egyetlen működő gyára Kaposváron található.

Címkék: kvóta, drágulás, cukorgyár, cukor, gazdaság, Kaposvár