A Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai ellenőrzést végeztek Pécsett, egy kitelepült kereskedelmi tevékenységet folytató személynél. A vizsgálat során a bizonylatkiállítási kötelezettség teljesítését ellenőrizték és vizsgálták.

Az ellenőrök kiválasztották a terméket, kifizették, majd még néhány percig az árus előtt álltak, és nézték a különböző termékeket. Vártak, de ez idő alatt sem kaptak semmilyen számviteli bizonylatot. A revizorok igazolták magukat és a jelenlévő személytől a személyes és a vállalkozásra vonatkozó iratokat kérték. Az egyik adóellenőr az asztalon található kézi nyugtatömböt a kezébe vette, majd további iratokat kért, mire a jelenlévő árus, akinek személye ismeretlen volt, közölte, hogy ő nem vállalkozó, és nem tudja igazolni magát. Az ellenőrök figyelmeztették az árust, hogy rendőrt fognak hívni az igazoltatáshoz, ha önként nem adja át okmányait. A jelen levő magánszemély a figyelmeztetés hallatán erőszakosan megpróbálta kitépni a nyugtatömböt a revizor kezéből. Ez nem sikerült neki, majd az árukészletet hátrahagyva elmenekült a helyszínről. Az ellenőrök, az árus távozása után, rendőrt hívtak, hogy legyenek jelen hatósági tanuk is a helyszínen.

A hátrahagyott árukészletet tételesen átnézték az ellenőrök, de az áruk pontos értékét meghatározni nem tudták, mivel a termékek nagy része nem volt eladási árral ellátva. A helyszínen ezen kívül találtak még egy kézi nyugtatömböt is, melybe egy vállalkozás bélyegzője volt feltüntetve. Feltételezhető, hogy kapcsolatban állt az ismeretlen férfi a bélyegzőn látható adózóval. A helyszíni ellenőrzést követően, a rendőrség járőreivel közösen a hátrahagyott árukészletet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos helyiségébe szállították. A revizorok azonosították a nyugtatömbben található céget nyilvántartásukból, majd be is idézték. A szabálytalanságok elkövetése miatt az adózó jelentős összegű bírság kiszabására számíthat.

Címkék: Adó, nyugta, szabálytalan, revizor, ellenőrzés, gazdaság