Törő Linda fodrászként szeretne dolgozni. Nehezen szánta rá magát, hogy a vállalkozni kezdjen, egyelőre csak mellékesként csinálja majd. Azt mondja, megérti kortársai félelmét, amiért nem vágnak bele az önálló üzletbe.

Én szerintem a bizonytalanság, tehát igazából nincs biztos munkahely, nincs biztos vendégkör, nagyon nehéz kialakaítnai és kell egy főállás igazából, ami egy biztos pont még ha nem olyan sok a fizetés akkor is - teszi hozzá Linda.

Manapság kevesen kopogtatnak a Városházán a vállalkozói engedélyeket kiadó iroda ajtaján. Tavaly mintegy 440-en, az idén eddig alig több mint 200-an kérték a szükséges papírokat. Többen vannak azok, akik inkább szüneteltetik meglévő vállalkozásukat.


A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége szerint több oka is van a vállalkozói kedv csökkenésének.

fiatal_vállalkozok_0815

 

Az első a tőkehiány, a második a gyakorlati üzletvezetése tudás hiánya, a harmadik az úgynevezett pszichés gát, illetve az adminisztrációs ügyektől való félelem - mondja a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége baranyai alelnöke, varga Kálmán.

A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke úgy látja, a vállalkozás indításhoz nincsenek meg a feltételek.

Munkalehetőség kellene, mert vállalkozást akkor lehet indítani, ha van valami elképzelés, van valami megszerezhető munka, valami megszerezhető gyártmány és tudja gyártani, művelni ezt a dolgot és itt kell megemlíteni a pénzt is. Tehát ma pénz nélkül vállalkozni nem lehet - mondja VOSZ megyei elnöke, Daxner Gábor.

A szakemberek szerint, jó példák kellenének a fiataloknak.

Kadarkút egyik eldugott utcájában 12 éve működik ez a faipari vállalkozás. A 28 éves Troll Tamás azt mondja, az elmúlt években nagyon sokat dolgoztak, nem volt hétvége és ünnepnap sem. Amit kerestek azt visszaforgatták a cégbe. Így a már több tíz milliós gépparkkal minőségi munkát tud végezni. Szerinte a tőkehiány és a rossz gazdasági környezet mellett a szabályokkal is baj van.

Hatalmas a bürokrácia.Tehát ha valaki akar egy asztalosüzemet, egy telephely engedélyezési eljárás elhúzódik mondjuk 4 hónapig és 500 ezer forntból nem áll meg. Tehát már a kezdetetknél akkora terheket rónak ki egy vállalkozóra, hogy egyszerűen nem éri meg csinálni - teszi hozzá Tamás.

Szakemberek szerint egy új vállalkozói kulturát kell meghonosítani Magyarországon, egyébként már fiatalon többen szögre akaszthatják a kalapjukat.

Címkék: nem vállkoznak, troll tamás, daxner, vosz, kadarkút, fiatalok, somogy, gazdaság