Szörnyű kínok közt pusztult el több méhcsalád Somogyban még májusban. Júniusban pedig a szárazság súlytotta a somogyi méhészeket. Horváth Zoltán 15 éve foglalkozik méhészettel. A pörgetéssel végzett, most szűri a mézet.

Ez a mézmelegítő a nem káros hatásig melegíti fel a mézet, hogy a szűrőn mivel nagyon sűrűségű könnynen átfolyjon. Azt mondja: tavaly 60 mázsa mézük volt, idén feleannyi.

Gyenge közepes akáctermésünk lett, 20-25 kiló családonként. Hárs egyáltalán nem lett, napraforgóból nagyon kevés lett, annak ellenére, hogy sok volt a környékemen - Zoltán.

A kis mézkészlet ellenére az árak várhatóan nem emelkednek. A vegyesmézet 600, az akácot 800 forint körül tudják eladni.

méhek

Somogy megyében 2000-2200 méhész van, 69-75 ezer között mozog a méhcsaládok száma.
Az agrárkamara titkára azt mondja, nem csak a somogyiak, az ország összes méhésze rossz évet zár, sokan pedig messziről jöttek ide a bőséges nektár reményében. Hiába.
Mészáros József


Hűvös, csapadékos időjárás volt, a nektártermelés elmaradt, gyakorlatilag kár volt idevándorolni. Hárs, a Zselicben van mintegy 7000 hektáron ezüsthárs, rengeteg méhész lepi meg a területet, de mindenki lógott orral ment el - mondja a Somogy Megyei Agrárkamara titkára, Mészáros József.

A magyarok évente mindössze átlag 60 dekagramm mézet fogyasztanak. Ez a mennyiség évek óta csökken. A méznek pedig 70 gyógyhatása ismert, többek között fokozza a teljesítõképességet és méregtelenít is.

Címkék: rossz év, méhek, méh, zselic, somogy, gazdaság