Az elmúlt egy hétben sorban omlottak össze a világ tőzsdéi. Ez mind Svájcba űzte a befektetőket, ami a frankot erősítette. Ma délután 265 forintot kértek egy svájci frankért, de volt olyan nap, amikor több mint 273 forint volt.

Az új törlesztőrészlet összege, ami 233 svájci frankra emelkedett 223 svájci frankról.
Ezt már Horváthné mondja miután kibontotta a bank levelét. 6 millió forintot vettek fel otthonuk felújítására. 55 ezer forinttal indultak, jelenleg 90-95 ezer forintot fizetnek a banknak. Ez most tovább emelkedett.

A levél után biztos, hogy úgy fogunk dönteni, hogy élünk a rögzítéssel mivel ez már, még ez a 10 svájci frank amit emeltek rajta, ez már sok - teszi hozzá Horváthné Sípos Tímea.

Pár hónapig azonban Horváthéknak fizetniük kell még a magas törlesztőt, a papírmunkák miatt ugyanis a bankok csak októberre ígérik az olcsóbb csekkeket. Pedig sokaknak már a rezsi befizetése is gondot jelent.

A hitelközvetítő szerint érdemes élni a rögzített árfolyammal, de jól át kell gondolni.

hitelesek

Egy 5 millió forintos hitelnél akár ez több tízezres nagyságrendet, húsz ezer forint fölötti különbséget is jelenthet, tehát ennyivel fizet kevesebbet az ügyfél a 180 forintos rögzített árfolyamon. Ami veszélye lehet az a 3 év lejárta után megemelkedett törlesztés - mondja a Stonehenge Bankház kaposvári fiókjának vezető koordinátora Kujáni István.

A szakember szerint az adós akkor járhat jól, ha a váltással megtakarított pénzt leköti és kamatoztatja. A kormány mentőcsomagja értelmében a frankhitelesek 180, az eurósok 250, a japán jenesek pedig 200 forinton kérhetik a törlesztésüket. Ezt az igényt december 31-ig kell jelezni a banknál. Szita Károly szerint ez jól jönne azoknak az önkormányzatoknak is, amelyek egyre nagyobb gondban vannak a kötvénykibocsátások miatt.

Egy hasonló lehetőség némelyik önkormányzatnak, amelynek már nagyon nincs pénze, ami az árfolyamfixálást jelentené, az segítséget nyújthatna számukra azzal együtt, hogy 3 évet követően pedig többet kéne majd akkor fizetniük - mondja Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke.

Címkék: törleswztőrészlet, svájci frank, kamat, frank, hitel, gazdaság