Az Országos Meteorológiai Szolgálat pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program Magyarország kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére. A fejlesztések eredményeként kialakítottak egy olyan időjárási veszélyjelző rendszert, amelyben a riasztások 174 kistérségre, a figyelmeztetések pedig megyékre lebontva kerülnek kiadásra.

A kiadott riasztások folyamatosan nyomonkövethetőek az OMSZ honlapján (www.met.hu).

A fejlesztéseknek köszönhetően a veszélyjelzők hamarabb juthatnak hozzá a legfrissebb meteorológiai információkhoz és pontosabban be tudják határolni azokat a területeket, amelyek térségében az időjárási feltételek kedvezőek lehetnek a veszélyes időjárási eseményhez.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg, melynek költsége több mint 180 millió Ft. Ebből csaknem 170 millió Ft a támogatott összeg, és 13 millió Ft-ot az OMSZ saját költségvetéséből fedezett.

Heves zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső és hófúvás észlelése esetén adnak ki figyelmeztetést és riasztást. Ezeket szöveges és térképes formában találhatjuk meg. A figyelmeztetések és riasztások során 3 veszélyességi szintet különböztetnek meg: sárga, narancs és piros szint. A legveszélyesebb a piros, a harmadik szint, amikor már veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségeket észlelnek.

Azt tudni kell, hogy 100%-os pontosságú időjárás előrejelzés sohasem adható, és a kiadott riasztások azt jelentik, hogy az adott területen a feltételek kedvezőek a veszélyes időjárási esemény kialakulásához.

Forrás: OMSZ

Címkék: opályázat, rendszer, OMSZ, előrejelzés, időjárás, gazdaság