Több, mint 5000 hektárnyi termény szennyeződött genetikailag módosított vetőmaggal. Ez szemben áll az ország alaptörvényeivel és nemzetstratégiai célkitűzéseivel - mondta el a kormányszóvivő, Kovács Zoltán a keddi sajtótájékoztatóján. Ezért július 18-án már döntés született a fertőzött termés megsemmisítéséről. A kormány ezen kívül a kérdéskör újraszabályozását, valamint a Büntető Törvénykönyv módosítását kezdeményezi. Új hatósági bírságokat vezetnének be, így aki fertőzött vetőmagokat értékesít, 50 ezertől kétmilliárd forintig terjedő bírsággal lenne büntethető.

A kormány megsemmisítés miatt károsult gazdák veszteségét megtéríti, valamint az ezzel kapcsolatos kártérítési perek költségeit magára vállalja. A felelősség az elsőként forgalomba hozó céget terhelné, a kormány szándéka szerint. Eddig a Pioneer és a Monsantó cégek nevei merültek fel a gmo-ügy során. A kártérítés összege egyelőre még nem ismert. A támogatásért gazdák szeptember 30-ig nyújthatják be az igényeiket.

Mivel további területek is fertőzöttek lehetnek, továbbra is vizsgálnak mintákat. Ez a folyamat jövő hét elején zárulhat le - mondta Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agárigazgatásért felelős helyettes államtitkára, Bognár Lajos.

Sok helyen már betárcsázták a gmo-fertőzött terményeket, melyeket komposztálnak, majd elégetnek.

(Forrás: Népszabadság)

Címkék: génkezelt, GMO-szennyeződés, vetőmag, botrány, kormány, gazdaság