A Kapos Volán Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöksége sajtóközleményében azt hozta a Kapospont tudomására, hogy ismereteik szeint a Kapos Volán Zrt. vezetése olyan lépéseket tervez, amelyek a Kollektív Szerződésben foglalt foglalkoztatási szabályokat és a béren kívüli juttatásokat úgy akarja módosítani, amely megítélésük szerint egyértelműen hátrányos a munkavállalók számára. A közeljövőben a társaság - egy vezérigazgatói utasításban, az üzemanyag-gazdálkodással összefüggésben - olyan módosítást akar bevezetni, amellyel a fűtő- és hűtőberendezések elszámolási normáit megfelezné. Ezzel közel hétmillió forintot kíván megtakarítani és az autóbuszvezetőktől elvonni - vélelmezik.

- Szakszervezetünk elfogadhatatlannak tartja, és nem támogat olyan munkáltatói lépést, ami csökkenti a munkavállalók szerzett jogait, bérét és jövedelmét. A munkáltató barátságtalan lépésével ismételten veszélyezteti a Kapos Volánnál a „törékeny” munkabékét - fogalmaz Dobi István elnök. A szakszervezet emellett létszámcsökkentéstől is tart, amely, mint állítják, teljesen indokolatlan, mivel a feladatok nagyságrendje a vállalatnál nem változott.

Volán-2


A szakszervezet már a 2011-es bértárgyalásokra készül

A szakszervezet közleménye a bérmegállapodások tekintetében igen élesen fogalmaz: "A KVASZ szorgalmazza a KKSZ Kapos Volán Rt. Alapszervezeténél, hogy rövid határidőn belül készítse el és adja be keresetét a Kapos Volán Zrt-vel szemben a Kaposvári Munkaügyi Bíróságra, mivel a társaság nem hajlandó a 2010. évre aláírt bérmegállapodásban foglalt – 78 millió forintot meghaladó bérfejlesztés - vállalását teljesíteni. A 2011. évi bértárgyalásokat a KVASZ szeptember 1-vel újra elkezdi, és a 6 százalékos bérkövetelést fenntartva, ha kell, azt nyomásgyakorlással kikényszerítve, kíván érvényt szerezni a társaságnál az OÉT bérajánlásának."

Szerkesztőségünk megkereste a Kapos Volán Zrt.-t is, ahol Kovács Melinda sajtószóvivő nem cáfolta egy e témával kapcsolatos vezérigazgatói utasítás létezését, hangsúlyozta azonban, hogy tervezetről van szó, így ennek tartalmáról egyelőre nem kínánnak tájékoztatást adni.amelyet a törvény értelmében, véleményzésre hivatalosan is megküldtek a szalszervezetnek. Az érdekvédelmi szervezetnek - szintén a törvény értelmében - 15 nap áll rendelkezésére, hogy hivatalos úton válaszoljon erre az átiratra, ám ezt eddig még nem tették meg. Ezzel arra utalt, hogy a szakszervezet előbb fordult a sajtóhoz, semmint élt volna a cégvezetésnek adott válaszadás jogával.

Kovács Melinda elmondta: mihelyt a szakszervezet hivatalos reagálása megérkezik, szívesen állnak ez ügyben részletekbe menő válaszokkal a sajtó és a média rendelkezésére.

Kapcsolódó anyagaink:

Összetűzésben a Kapos Volán és a szakszervezet

A Kapos Volán Zrt.-nek nem állt szándékában akadályozni a szakszervezetek munkáját

Kitiltották irodájából az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségét

Címkék: bértárgyalás, létszámleépítés, szakszervezet, Kapos Volán, közlekedés, gazdaság