A nyilvánosan meggyanúsított két cég - a Pioneer és a Monsato - viszont vitatja a hivatal vizsgálati eredményeit. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a termelők valamilyen módon meg fogják kapni a kártérítéseket.

A VM közleménye szerint nemzetstratégiai érdek Magyarország GMO-mentességének fenntartása, ezért idén április 27-én a vidékfejlesztési miniszter a vetőmagoknál fokozott GMO-ellenőrzést rendelt el. Azokon a területeken, ahol GMO szennyezett vetőmagokat vetettek, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a jogszabályoknak megfelelően minden esetben a növények megsemmisítését rendeli el.

kukorica


Az MgSzH július 4-ei vizsgálati eredménye GMO-szennyeződést talált a DKC 5311 fajta kukoricahibrid H-8-001/0717 fémzárszámú vetőmagtételben, ezt az eredményt pedig 2011. július 12-én az MgSzH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia laboratóriumának vizsgálati jegyzőkönyve megerősítette – állítja a tárca. Mint ismert, az MgSzH eddig 2,5 ezer hektáron rendelt el megsemmisítéseket, mert a vetőmagmintákban GMO-szennyezettséget talált

A Monsanto közölte, hogy a magyar Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által megkövetelt intézkedések az egyik népszerű nem-GM (nem-genetikailag módosított) Monsanto hibriddel bevetett területek megsemmisítésére indokolatlanok, és szükségtelen terheket rónak a helyi kukorica ágazatra illetve az ország keményen dolgozó gazdáira egyaránt.

A Somogy Megyei Kormányhivatal közleménye
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 2011. július 4-i vizsgálati eredménye GMO szennyeződést talált a DKC 5311 fajta kukoricahibrid H-8-001/0717 fémzárszámú vetőmagtételben. Az eredményt 2011. július 12-én az MgSzH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia laboratóriumának vizsgálati jegyzőkönyve megerősítette. A szennyezett  vetőmagot a gazdák 2.500 ha nettó területen már elvetették, a kukorica virágzás utáni állapotban van, ezért a táblák mellett 400 méteres izolációs távolságban található kukorica állományt is ki kell tárcsázni. A szennyezett vetőmagból kikelt növényt, valamint a körülötte lévő pufferzóna állományát a földhasználónak kell megsemmisítenie úgy, hogy a szennyezés ne terjedhessen tovább. A 400 méteres pufferzóna meghatározása a géntechnológiával módosított, a hagyományos, valamint az ökológiai gazdálkodással termesztett növények egymás mellett folytatott termesztéséről szóló 86/2006. (XII.23.) FVM rendelet 2. számú melléklete alapján történik. A pufferzónákkal együtt az érintett terület nagysága az országban elérheti az 5.000 hektárt.

Somogy megyében is folytatódik a génmódosított vetőmaggal esetlegesen szennyezett további területek felmérése. Az elmúlt napokban kapta kézhez nyolc somogyi gazdálkodó a Mezőgazdasási Szakigazgatási Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága által hozott megsemmisítési határozatot, melyet a falugazdászok kézbesítettek. A nyolc somogyi gazdálkodó/kereskedő Somogyszob, Szorosad, Kaposvár, Balatonszentgyörgy, Siófok és Kánya településeken vetett génmódosított kukoricát, melyet meg kell semmisíteni. Közülük egy kaposvári cég Hetes, Berzence, Balatonboglár, Csákány, Kisbárapáti, Szenna, Nemesvid és Csurgó településekre értékesítette tovább a szennyezett vetőmagot. A megsemmisítések koordinátorai a vetőmag-felügyelet illetve a falugazdászok lesznek, a növényvédelmi felügyelők esetleges bevonásával. Somogy megyében Vetőmag-felügyeleti Osztály nincs. A felügyelet regionális szintű, Somogy Baranya megyéhez tartozik.

A Kormány szándéka, hogy a lehető legerélyesebben fellép a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagokat forgalmazó cégek ellen, ezért kezdeményezte a Büntető Törvénykönyv és a jogszabályok módosítását a szigorú büntethetőség érdekében. A Vidékfejlesztési Minisztérium határozott célja, hogy a vetőmag-előállítókkal, vetőmag-forgalmazókkal és a termelőkkel együttműködve a lehető legkisebb veszteségekkel oldja meg ezt a kritikus helyzetet. A Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja, hogyan érvényesíthető a lehető leggyorsabban az okozott kárért a felelősség. A kártalanításról, a megsemmisítések lebonyolításáról valamint további termelők határozatban történő kiértesítéséről a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal intézkedik, tájékoztatta a KaposPontot Somogy Megyei Kormányhivatal.

Címkék: GMO-szennyeződés, Mezőgazdasági Szaigazgatási Hivatal, génkezelt, vetőmag, botrány