Babócsán már évek óta múködik egy gáztelep. Csaknem 60 éve leltek itt jelentős földgázmezőre. A lakosság ettől kezdve földgázzal fűt - de innen kapja a gázt Barcs és Nagyatád is.


Vízváron 1961 és 70 között tártak fel szénhidrogént. Akkor 10 kúton jött a fűtőanyag. Aztán a lecsökkent mennyiség miatt befejezték a termelést. Egyike azoknak a településeknek, ahol ismét a Dráva medencei kutatások zajlanak. A Mol szakemberei az utóbbi 30 év legnagyobb szénhidrogén mezejére bukkantak az elmúlt években itt a Dél-Dunántúlon. A baranyai és horvátországi kutatásokkal egyidőben Somogy déli határszélén Barcson és Potonyban is megkezdődtek is a próba fúrások.

olajkút


Somogyban a munkák két vonalon zajlanak. Egyrészt a már korábban felfedezett, de nem, vagy csak kis mértékben termeltetett mezők környékén további telepek feltárása érdekében, illetve új, eddig nem ismert kőolaj és földgáz előfordulások felfedezése céljából. Előbbi tevékenység Vízvár település határában érezhető leginkább, ahol az elmúlt években sikeresen lemélyített gázkutat újabb kút követheti. Az utóbbi tevékenységre a jelentős új gázvagyon felfedezését eredményező Zaláta-1 fúrás a legjobb példa. Az új kutak lemélyítését azoknak a korszerű háromdimenziós szeizmikus méréseknek a geológiai kiértékelése teszi lehetővé, amelyet a MOL a zágrábi székhelyű INA horvát olajvállalattal közösen mért be néhány évvel ezelőtt.

A térségbeli új, még ismeretlen előfordulások kutatása céljából a MOL és INA vállalatok folytatni kívánják az évekkel ezelőtt megkezdett és sikeres közös kutatási programjukat. Az elgondolás szerint a közösen kutatandó területen olyan geológiai képződményeket keresnének, amelyek a Dráva árok nagymélységű részeiből feláramlott szénhidrogéneket csapdázhatták. A további előkészítő szeizmikus mérésekre kerülhet leghamarabb sor. Ha a mérések kiértékelése során ígéretes szénhidrogén csapdát sikerül kimutatni a szakembereknek, akkor azt fúrásos kutatás is követheti néhány éven belül.

Tavaly fejeződött be Potony határában annak a nagymélységű kútnak a fúrása, amelyben a tesztelések során a beáramlott víz mellett éghető gáz is megjelent. A gázbelépés a szakemberek számára újabb feladatokat fogalmazott meg, ahol arra a kérdésre próbálnak választ adni, hogy a területen merre érdemes a fúrásos kutatásokat tovább folytatni.

A Dráva folyótól távolabb eső somogyi területeken is élénkül a kutatási aktivitás. Bár fúróberendezést még egy-két évig biztosan nem lehet látni Tarany környékén, azonban a geológusok már dolgoznak egy lehetséges új olajmező kutatásán - tájékoztatta a Kapospontot a MOL Nyrt. Társasági kommunikációjától, Bacsur György szakértő.



Címkék: potony, földgáz, kutak, Vízvár, olaj, gazdaság