A Dél-Balatont érintő tíznapos akció keretében a Somogy Megyei Kormányhivatal illetékes szervei, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (volt ÁNTSZ), a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság valamint a Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv munkatársai szállodákat, panziókat, vendéglátóhelyeket, butikokat és kisebb egységeket látogattak meg.

A szezon előtti ellenőrzések célja a somogyi állampolgárok és a kiemelt üdülőhelynek számító Balaton-parton nyaralók védelme, valamint az érintett egységek tulajdonosainak felvilágosítása és segítése volt. Az ellenőrzések során mintegy 123 megyei kis- és középvállalkozást ellenőriztek.

Az akció félidejében június 28-án Siófokon és június 29-én Balatonlellén a KISOSZ megyei szervezetével együttműködve megtartott vállalkozói fórumokon sok vállalkozó jelezte, hogy a korábbi évektől eltérően sokkal segítőkészebb és megértőbb volt az ellenőrzés. A résztvevő vállalkozók a két fórumon minden kérdésükre közvetlenül gyors és szakszerű válaszokat kaptak, az érdekképviselet kiadványain keresztül pedig a vállalkozásokat érintő tudnivalókról több mint 700 somogyi egység lett tájékoztatva. A hatóságok tapasztalata szerint a kis- és középvállalkozások évről-évre egyre jogkövetőbbek.

Az akció során mintegy 20 %-nál tártak fel kisebb-nagyobb szabálytalanságokat. A hatóságok a hiányosságok pótlására kötelezték a vállalkozásokat, pénzbírság kiszabására azonban egy esetben sem került sor.

A Somogy Megyei Kormányhivatal megelőző, tanácsadó akciójának a korábbi évek gyakorlatával szemben nem a büntetés, hanem a segítő szándék volt a lényege. Szeptember hónaptól Kaposváron kis létszámú csoportokban folytatódik a vállalkozók továbbképzése, ahol munkaügyi, fogyasztóvédelmi, élelmiszerbiztonsági, élelmiszerhigiéniai, minőségügyi témakörben tudhatnak meg többet saját vállalkozásuk és a fogyasztók érdekében, tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal.

Címkék: hiányosságok pótlása, Somogy Megyei Kormányhivatal, ellenőrzések, fogyasztók, figyelmeztetés, gazdaság