A szakemberek kedvező hatást várnak a népegészségügyi termékadó bevezetésétől. Azt mondják, nincsenek tiltott élelmiszerek, de nem mindegy, miből mennyit fogyasztunk.

Drágulnak szeptembertől az üdítőitalok, energiaitalok, csipszek, csomagolt sütemények. Van, akinél elérik ezzel a várt hatást.

György Katalin azt mondja, néha eszik jégkrémet, de ha drágább lesz, nem hiszi, hogy vásárolni fog belőle a boltban.

Az energiaitalok literenként 300 forinttal kerülhetnek többe, az üdítőitalok 100-zal, a jégkrémek kilogrammonként 100, a csomagolt édességek 200, a sós snackek 400, az étkezési porok pedig 500 ft-al.

A cél, hogy visszaszorítsák a túl sok sót és cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. Ezek nagy mértékben hozzájárulnak a gyermekkori elhízáshoz és annak következményeihez. A táplálkozástudományi intézet felmérése szerint 30 év alatt megtízszereződött a túlsúlyos gyerekek száma. A diákok kétharmada minden nap fogyaszt cukros üdítőt. Tejből, tejtermékből, zöldségből és gyümölcsből viszont keveset fogyasztanak.

A Kaposi Mór Oktató Kórház dietetikusa azt reméli, a sós nassolnivalók helyett a zöldségek, gyümölcsök fogynak majd.

- Többet esznek, mint amennyit mozognak, és amire az ő életkorukban szükségük lenne, és ebben nagyon nagy szerepük van a szülőknek, ugyanis egy kicsit talán a fejekben helyre kéne tenni a dolgokat, hogy nem biztos, hogy ami finom, az egészséges is - mondja Kollár-Bíró Beáta, dietetikus.

A Kaposvári Egyetem Analitikai Laboratóriumának vezetője egy olyan készüléket mutatott, mellyel naponta 6-7 élelmiszerminta összetételét tudják megvizsgálni. Meg tudják mondani, hogy jó minőségű a fehérje vagy rossz minőségű.

Dr. Csapó János szerint az a baj, hogy túl sokat fogyasztunk a kevésbé egészséges élelmiszerekből.
- Ha valaki egy-két energiaitalt megiszik néha, ha hosszú távra megy, havonta egyszer-kétszer, milyen káros következménye lehet annak? Viszont, ha naponta 3-4-et megiszik valaki, az természetesen már káros - mondja Csapó János, egyetemi tanár.

Tehát az a fontos, hogy az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása ne váljon szokássá.

Címkék: egészséges élelmiszerek, hamburgeradó, üditőitalok, népegészségügyi termékadó, drágulás, gazdaság