Idén a legtöbb kullancs Somogy, Nógrád, Zala és Vas megye területén, valamint a főváros környékén található. Közülük is minden második állat vírushordozó a felmérések alapján. Ennek köszönhetően az idei évre 40 százalékkal nőtt a Lyme kórral fertőzöttek száma, az ÁNTSZ összesítése szerint.

kullancs


A Kaposi Mór Oktató Kórház Fertőző Osztályának főorvosa, Dr. Papp Erzsébet a Kapospontnak elmondta: az elmúlt hetekben duplájára emelkedett a kullancscsípéssel érkezők száma. A napi 50 beteg fele emiatt érkezik. Egyre több az agyhártya-gyulladásos és Lyme-kórós beteg. Ma épp egy agyhártyagyulladásból gyógyult beteget engedtek haza, és 4 új Lyme-kóros esetet diagnosztizáltak.

Kullancs


Azért, hogy a  fertőzéseket elkerüljük, az egyéni védekezésre fokozottan oda kell figyelni. A kullancsokat ráadásul nem lehet iparszerűen irtani. Az eljárást uniós előírások is tiltják.

A megelőzéshez a piacon sokféle kullancsriasztószer található, melyek többsége hatásos is, de arra oda kell figyelni, hogy általában rövid ideig hatnak, ezért többször meg kell ismételni a használatukat. Valamint még mindig nem késő beszerezni az agyvelő-agyhártya gyulladást okozó vírus elleni védőoltást. Emellett ügyelni kell arra is, hogy a testbe fúródott élősködőt időben észrevegyük, mivel az állatok a csípést követő huszonnégy órában még nem fertőznek egyáltalán. Az sem mindegy, hogy távolítjuk el a már testben levő kullancsot. A művelethez olyan eszközt érdemes használni mely nem nyomja össze és nem károsítja az állat testét. Ilyen például a gyógyszertárakban kapható kullancs kanál.

Dr. Papp Erzsébet főorvos a Kapospontnak elmondta azt is: a csípés okozta Lyme-kórt nagyon nehéz észrevenni, ezért évekig is hordozhatjuk magunkban úgy, hogy nem is tudunk róla.  A betegség jelei a csípés helyén megjelenő nagyméretű bőrpír, végtag- és ízületi fájdalmak, fáradékonyság és étvágytalanság lehetnek. Az agyhártyagyulladás tünetei egy hónapon belül jelentkeznek. Magas láz, fejfájás, szédülés formájában. Amennyiben ezeket a jeleket tapasztaljuk, célszerű mielőbb orvoshoz fordulni.

 

Nézze meg a kullancstérképet!

kullancs térkép

Címkék: második, kullancs, szezon, fertőzött, gazdaság, Somogy