A fejlesztés költsége csaknem ötmilliárd forint, amelyhez európai uniós és állami támogatásra pályázik a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás, mint kedvezményezett. Az elmúlt másfél évben teljesítették a pályázati rendszer második fordulójához vezető feltételeket, így többek között elkészültek a műszaki tervek, a megvalósíthatósági tanulmány és beszerezték a hatósági engedélyeket. A tervezett csatornahálózat 108 kilométer hosszú, amelyben 27 átemelő van. A szennyvizet három irányból érkező főág szállítja a szennyvíztisztító telepre, amelyet a beruházás során bővítenek és korszerűsítenek.

A Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás létrehozásával Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany és a térségi központ Nagyatád fogott össze annak érdekében, hogy az utóbbi évek legnagyobb beruházását megvalósítsa. Az elmúlt másfél év során az Európai Unió támogatásával teljesítették a pályázati rendszer második fordulójához vezető feltételeket: lezárultak a szükséges vizsgálatok, elkészültek a tanulmányok, a kiviteli tervek, beszerezték a hatósági engedélyeket, elindították a közbeszerzési dokumentáció kidolgozását.

A pályázat kedvező elbírálása és támogatása esetén a térség infrastruktúráját megújító beruházás 2012 első negyedévében kezdődhet meg. A mintegy háromezer háztartást érintő beruházás a tervek szerint 2014-re készülne el. A hálózatra való csatlakozás ingatlanonként 260 ezer forintos hozzájárulást kíván, amihez 30 százalékos állami támogatást kapnak a családok. A beruházás lakossági támogatottsága 75-80 százalékos.

(Forrás: MTI/Nagyatad.hu)

Címkék: Ötvöskónyi, Görgeteg, Tarany, csatorna, Nagyatád, gazdaság