Mint azt a cég vezetői hangsúlyozták: a Zrt. minden esetben végrehajtotta a részére jogszabályban előírtakat és a bíróságok jogerős döntéseit, és így fog cselekedni a jövőben is.

A társaság véleménye szerint, mivel a Kapos Volán Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (KVASZ) az utóbbi időben aKapos Volán Zrt. ellen indított minden keresetét elvesztette, áthelyezte a szakszervezet és a munkáltató közötti jogvitákat a média színterére.

Dobi István, a KVASZ elnöke ezzel szemben úgy reagált: közel 6 hónapja a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatója folyamatosan provokálja szakszervezetüket és olyan intézkedéseket hozott, amely megítélésük szerint jogsértő volt, ilyen pl.: a tagdíjlevonások megtagadása, a munkaidő-kedvezmény pénzbeni megváltásának teljesítése, továbbá az elmúlt napokban szakszervezetünk kollektív szerződés kötési jogának megkérdőjelezése és a székhely befogadási nyilatkozat visszavonása, a szakszervezet működéséhez biztosított irodahasználat megtagadása.

Az alábbiakban olvasóink mindkét fél (egyik esetben talán túlzottan is) részletekbe menő véleményével megismerkedhetnek.

 

A Kapos Volán közleménye
A Kapos Volán Zrt.-nek nem állt és nem áll szándékában akadályozni, illetve ellehetetleníteni a jogszerűen működő szakszervezetek munkáját - hangsúlyozta közleményében a cég vezetése.

A Kapos Volán Zrt. minden esetben végrehajtotta a részére jogszabályban előírtakat és a bíróságok jogerős döntéseit, és így fog cselekedni a jövőben is. A társaság véleménye szerint, mivel a Kapos Volán Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (KVASZ) az utóbbi időben a Kapos Volán Zrt. ellen indított minden keresetét elvesztette, áthelyezte a szakszervezet és a munkáltató közötti jogvitákat a média színterére.

A KVASZ-nak is, mint minden szakszervezetnek tudomásul kell vennie, hogy neki is viselnie kell az egész társaságot érintő költségcsökkentő intézkedések terhét, és a Kapos Volán Zrt.-nek nem áll módjában az Mt. és a Kollektív Szerződés által előírt mérték feletti költséget felvállalni a szakszervezetek érdekében.

A két fél közötti jogvita kiindulását nem a Kapos Volán Zrt. intézkedései kezdeményezték, hanem a KVASZ azon határozata, önmagát jogellenesen a Közúti Közlekedési Szakszervezet jogutódjának tekintette, és így folytatta tevékenységét. Ezt a tényt a bíróság 2010-ben hozott ítélete, melyet a másodfokú bíróság 2011-ben jogerősen jóváhagyott, is alátámasztotta.

Ez a Kapos Volán Zrt.-t, melynek nem állt és nem áll szándékában beleavatkozni a szakszervezetek belügyeibe, nehéz jogi helyzetbe hozta. Ezen helyzet jogi megoldását kifogásolta az egész folyamatot elindító KVASZ. Amennyiben jogellenesnek érzi a munkáltató magatartását, forduljon bírósághoz, annak döntése mindkét félre kötelező érvényű lesz, mivel a Kollektív Szerződés és a Munka Törvénykönyv értelmezésének nem a média a területe, hanem a Munkaügyi Bíróság.

 

Dobi István KVASZ elnök közleménye
Közel 6 hónapja a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatója folyamatosan provokálja szakszervezetünket és olyan intézkedéseket hozott, ami megítélésünk szerint jogsértő volt, ilyen pl.: a tagdíjlevonások megtagadása, a munkaidő-kedvezmény pénzbeni megváltásának teljesítése, továbbá az elmúlt napokban szakszervezetünk kollektív szerződés kötési jogának megkérdőjelezése és a székhely befogadási nyilatkozat visszavonása, a szakszervezet működéséhez biztosított iroda használat megtagadása. Megdöbbentő számunkra, hogy a vezérigazgató az utolsó három intézkedéséről a médiák számára tett közleményéből szereztünk tudomást.

Az elmúlt hónapokban – mint arról már korábban beszámoltunk - szakszervezetünk ellen tett meggondolatlan lépéseit (tagdíjlevonás és munkaidő-kedvezmény megváltás leállítása) visszavonta, nem merte vállalni a jogi eljárást és annak következményeit. Most újabb átgondolatlan lépésre szánta el magát azzal kapcsolatban, hogy két szakszervezet közötti jogvitába beavatkozva, annak végeredményére hivatkozva, rosszhiszeműen jár el szakszervezetünkkel szemben, és működésünk ellehetetlenítésével kívánja érdekvédelmi munkánkat a Kapos Volán Zrt-nél felszámolni.

A következőkben egyértelművé tesszük a munkáltató jogellenes magatartását. Gál Zoltán úr nyilatkozata, miszerint szakszervezetünk nem jogutódja a kollektív szerződést aláíró KKSZ Alapszervezetének, helytálló, de ez semmilyen befolyással nincs arra, hogy a Kapos Volán Autóbusz-közlekedési Szakszervezetet (KVASZ) 2010. márciusában a Kaposvári Megyei Bíróság jogerősen bejegyezte és az jelenleg is törvényesen működik. Ez annyira igaz, hogy a Kapos Volán Zrt. és a KVASZ 2010. márciusában kollektív szerződést kötött, ami jelenleg is hatályos. Gál Zoltán úr szakszervezetünk ellen tett jogsértő lépéseire elfogadható magyarázatot sem most, sem az elmúlt hónapokban a nyilvánosságra kerülő ügyekben nem tudott adni, a kívülállók számára értelmezhetetlen, a szakszervezetek között fennálló jogvitára hivatkozva akarja felelősségét elhárítani.

Továbbra is állítjuk, hogy Gál Zoltán úr szakszervezetünktől szeretne, mindenáron megszabadulni, mivel közel 78 millió forintos bérper megindítását szorgalmazzuk, mivel biztosak vagyunk benne, hogy 2010. évre aláírt bérmegállapodásban foglaltakat a munkáltató megsértette, vállalását nem teljesítette.

A hatályos kollektív szerződés 2. sz. melléklete foglalkozik a kollektív szerződést kötő felek együttműködésével és ebben a megállapodásban szerepel a szakszervezet – szakszervezetek - elhelyezése. Mivel a kollektív szerződést a munkáltató a KVASZ-al is aláírta, egyértelmű az abban foglaltak számunkra kötelező teljesítése. Szakszervezetünk jelenleg a 635 fős vállalati állománya mellett, 524 taggal rendelkezik. A Kapos Volán Zrt-nél 3 hónapja, 7 fővel újjáalakult KKSZ Alapszervezetének akar a vezérigazgató úr irodát, adminisztrátort biztosítani.

Az 524 taggal rendelkező szakszervezetünknek, aki a 2010. évi üzemi tanács választáson 100 %-os támogatással, a munkavállalók szavazatai alapján reprezentatív szakszervezet lett, azt pedig kitiltaná a Kapos Volán Zrt. területéről.

A vezérigazgató úr próbálkozását az teszi még komikusabbá, hogy a két szakszervezet együttműködési megállapodást írt alá és kijelentették, hogy az érdekvédelem, üzemi tanács, és a munkavédelmi bizottság számára biztosított helyiséget, a jövőben közösen használják, és az újonnan megalakult KKSZ Alapszervezete nem tart igényt – ismerve a társaság teherbíró képességét – önálló irodára.

A fentiekben leírt szakszervezetek nyilatkozata alapján, érthetetlen Gál Zoltán vezérigazgató úr közleményének azon szakasza, miszerint „ a KVASZ működési feltételeinek biztosítására az Mt-ben meghatározottak vonatkoznak. Ebbe pedig nem fér bele az, hogy a szakszervezet működéséhez biztosított helyiségben egy más szervezet, ezen esetben egy szakszervezeti szövetség működjön.” Nyomon követhető a munkáltató egyértelmű beavatkozása a szakszervezetek belügyeibe, mivel egyik szakszervezet sem lépett fel olyan követeléssel, ami alapján a vezérigazgatónak foglalkoznia kellene a Kapos Volán Zrt-nél a szakszervezetek számára biztosított működési feltételekkel.

A Kapos Volánnál működő üzemi tanács és munkavédelmi bizottság az elmúlt időszakban több cikluson át kötött Együttműködési Megállapodást a munkáltatóval. A megállapodás mindkét fél számára fontos, mivel rendezi a munkaügyi kapcsolatokat és kiszámíthatóvá teszi azok működését. Mindkét testület hajlandó lett volna változatlan tartalommal azt aláírni. A vezérigazgató ettől elzárkózott és a tisztségviselők számára biztosított tiszteletdíjak megvonását szerette volna átvezetni az új megállapodásban arra hivatkozva, hogy a társaság jelenlegi nehéz gazdasági helyzetében nem tudja azt biztosítani. A testületekben 9-9 fő került megválasztásra és ezek a személyek évi egyszeri alkalommal kaptak jutalmat, aminek a nettó összege havonta 1800 Ft-tot tett ki. A testületek elnökei pedig havi nettó 15 000 Ft-ot kaptak. Tudomásul vennénk a vezérigazgató úr döntését és a nyilvánosság előtt tett nyilatkozatát, mivel számunkra is világos, hogy társaságunk működési feltételei az utóbbi években romlottak. De érthetetlen számunkra, hogy államilag finanszírozott, közszolgáltatási tevékenységet végző társaságnál a vezérigazgató úr a nehéz gazdasági helyzet ellenére miért kaphat 8 millió forintot meghaladó prémiumot a tisztességes munkabérén felül? Szerintünk úgy lenne „igazságos”, ha a terheket társaságunknál közösen vállalnánk.

A Kapos Volán Zrt-nél elért eredményeket a rendszerváltás óta 80 % feletti szervezettséggel működő szakszervezetünkkel a munkáltató közösen érte el. Minden olyan munkáltatói intézkedést támogattunk, ami a munkafegyelmet javította és a jelenlegi formájában biztosítja a közszolgáltatás ellátást a megyében. Ennek eredménye a jelenleg is hatályos kollektív szerződésünk, ami 107 oldalon rögzíti a munkavállalók foglalkoztatását, kötelezettségeit és jogait és a munkáltatóval fennálló kapcsolatrendszert, valamint a béren kívüli juttatásokat.

A közelmúltban az is jelentős feszültséget generált a KVASZ és a Kapos Volán Zrt. között, hogy a kollektív szerződést a munkáltató oly mértékben szeretné módosítani, ami a munkavállalók számára jelentős hátrányt okozna. Foglalkoztatásuk feltételei romlanának, jövedelmük csökkenne. A kollektív szerződés ilyen mértékű módosításához, - annak a munkavállalókra nézve negatív következményei miatt - a KVASZ nem járul hozzá.

Összefoglalva, tehát a Kapos Volán vezérigazgatója látva a kialakult patt helyzetet és az általa kezelhetetlen állapotot- mivel összecsaptak a feje felett a hullámok - választotta azt a megoldást, hogy totális támadást indít szakszervezetünk ellen, bízva abban, hogy valamilyen támogatással elérheti célját, és szakszervezetünktől megszabadulhat.

Kaposvár, 2011. július 1.
Dobi István KVASZ elnök

Címkék: Volán, sztrájk, bér, Kapos, szakszervezet, gazdaság