Sorra érkeznek a párok a kaposvári Kaáli Intézetbe. Ottjártunkkor épp egy petesejtbeültetésre készültek.

Éppen egy embrió transzferhez készültek, ami mindössze pár percbe telik, majd utána pihennie kell a páciensnek. A másik szobában pedig hímivarsejteket vizsgálnak. A hormonautómatában pedig a női hormonok szintjét ellenőrzik.

A szeptemberi nyitás óta csaknem 170 beültetést végeztek.

A kaposvári Kaáli Intézet intézményvezetője, Dr. Mánfai Zoltán azt mondja, hogy a páciensek többsége környékbeli, Somogy megyei, illetve közel fele a pároknak Baranya környékéről jön. Hozzátette: hamarosan megszületik a kaposvári intézet első lombikbébije.

- Július végére várhatóak az első szülések, de konkrétan Kaposváron történő szülés előreláthatólag augusztus elejére várható - tette hozzá az intézményvezető.

Május óta az 5-600 ezer forintba kerülő kezelésért a pároknak eleinte 45, most 90 ezret kellett fizetniük. Augusztusig betelt a somogyi intézet kerete. A Kaáli Intézet igazgatója elmondta: havonta maximum 25 lombikprogramot végeznek, azonban többet is tudnának, ha kapnának rá OEP finanszírozást.

A Kaáli Intézet főigazgatója, Prof. dr. Kaáli Géza azt mondja, hogy mind a kórház vezetése, mind a helyi politikusok és jómaga is azt próbálják elérni, hogy a kaposvári betegek körülbelül 100 hbcs pontot kapjanak havonta, ami 30-35 beteg ellátását teszi lehetővé számukra.

A professzor hozzátette: reméli kapnak egészségügyi támogatást, hiszen ez az állam érdeke is, ugyanis soha ennyire kevés gyerek nem született mint az utóbbi fél évben.

Címkék: lombik, Kaáli Intézet, egészségügy, gyerek, támogatás, gazdaság