A kormány hamarosan rendezheti a MÁV adósságát. Ez egybeesik a közösségi közlekedési koncepció elfogadásával, egyben a vasúttársaság szervezeti korszerűsítésének megkezdésével. A tervek szerint július 31-ig megtörténhet a MÁV Zrt. adósságkonszolidációja, ami annyit jelent, hogy az állam átvállalja a MÁV Zrt. mintegy háromszázmilliárd forintos adósságállományát – közölte a Magyar Hírlappal Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A kormány korábbi döntése szerint ugyanis a magánnyugdíjpénztáraktól befolyó megtakarítások egy részét használja fel a kormány a MÁV és a BKV adósságának a rendezésére. Ezzel viszont megnyílik az út a MÁV számára, hogy átláthatóbb és olcsóbb legyen az állami vasútvállalat működése, mint jelenleg.

A MÁV adósságállományának közeljövőben esedékes rendezésével megnyílik a lehetőség arra is, hogy gazdaságilag indokolt fejlesztésekhez külső forrásokat használjanak fel. Így például nagy forgalmú fővonalakon korszerűsítenék a biztosító- és irányítóberendezéseket. A Balaton déli partján például Fonyód állomáson szeretnék kialakítani a központi forgalomirányító rendszert, így a körzetben levő állomások forgalmát egy központból irányítanák.

Fonyód vasútállomás


A MÁV korszerűsítené járműparkját is, bár ezt nagyrészt európai uniós források bevonásával valósítaná meg, és az önrészhez használna fel saját, illetve kedvező feltételek mellett igénybe vehető külső forrást.
Szarvas Ferenc elmondta: a MÁV fejlesztési stratégiájában – ami a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban vár elfogadásra – hetven elővárosi és tíz InterCity (IC) motorvonat beszerzése szerepel, emellett a társaság ötven vagont újítana fel, amelyeket szintén a távolsági IC-forgalomban használnának.

Címkék: konszolidáció, forgalomirányítás, Fonyód, MÁV, vasút, gazdaság