Portik József hetesi plébános azt mondja: településről-településre kell járnia minden szombat, vasárnap. Sok a munka hiszen egy pap keresztel, esket, temet, misézik és sok más ügyes-bajos dologgal foglalkozik.
- Papíron olyan 3500 hívem van az 5 faluban, közben pedig a jó Isten megsegített, hogy más rám szoruló kollégámnak is tudok segíteni. Rendszeresen helyettesítek a kaposvári Margit-templomban. Miklós atyának, meg a Somos atyának vagyok a temetősegédje a kaposfői plébánián - tette hozzá.
Szorult helyzetben van a katolikus egyház Somogyban, mondja Balás Béla megyéspüspök. Nehezen látják el a feladataikat. Nincs fiatal, aki átvegye a kiöregedő plébánosok helyét. Az alig 90 somogyi plébánosból csak 40 hadra fogható. A megyéspüspök ironikusan azt mondja: egy telefonos szaknévsort állít össze és ha a híveknek valamire szükségük van, azt hívják.
A megyéspüspök szerint a templom kapun, községházán iskola ajtón ott lesz egy-egy hirdetmény: amennyiben búbánatos hívja föl ezt a telefonszámot, ha nősülni akar akkor amazt, ha édesapját kell eltemettetni, akkor ott keresgéljen, a gyerekét akarja tanítani, netán imára, vagy kölcsön könyvre vágyik.

Balás Béla

Szombaton azonban gyarapodott a kaposvári egyházmegye. A Nagyboldogasszony templomban két papot és egy diakónust szenteltek fel. Ők a plébániákon és a hivatalban szolgálnak majd.

Nézzék meg a Kapospont videói között a Balás Béla megyéspüspökkel készült hosszabb interjút!

Címkék: egyházmegye, szentelés, megyéspüspök, pap, Kaposvár, gazdaság