A hátralékok másfélszeresére nőttek. Szakemberek szerint július elsejétől tucatjával kerülhetnek az utcára az emberek, ha letelik a kilakoltatási moratórium.

Néhány éve a férjével együtt vett egy házat Somogygesztiben Ősi Györgyné. Ötmillió forint hitelt vettek fel. Akkor még mind a ketten dolgoztak. Idén a férfi egy súlyos betegségben elhunyt, az asszony elvesztette a munkáját. A lányát egyedül neveli, már csak itthon dolgozik. A fiatalasszony segélyekből él. Eddig még tudta fizetni a könnyített 20 ezer forintos tölesztést, de már nem sokáig.

- Nem tudom, hogy fogok fizetni egy gyermekkel egyedül, még ha dolgozom is? - teszi fel a kérdést. Hónapok óta nem talál munkahelyet. Azt mondja a helyzete kilátástalan.

- 29 ezer forint özvegyi nyugdíjat kapok - teszi hozzá. - A kislány után 13.500 forint családi pótlékot. 24 ezer 500 árvaellátásit. A munkahely pedig kilátástalan. 2012 márcistól pedig a 65 ezer forintos törlesztőrészletet kellene fizetnem, magam sem tudom, hogyan.

Egyre többen vannak így. A Banki és Végrahajtási Károsultak Irodájának legfrissebb felméréséből kiderült: az elmúlt fél évben 15 százalékkal többen nem tudják fizetni a hiteleiket. Somogyban már több mint 38 ezer család került bajba emiatt.

A Banki és Végrehajtási Károsultak ügyvezetője azt mondja: a kormány intézkedései csak egy szűk rétegnek nyújtanak segítéséget. A kilakoltatási moratórium feloldása után, júlusban tömegesen kerülhetnek az utcára a családok.

- A 2000 engedélyezettnek az ötszöröse várható, hogy kilakoltatják ebben az évben. A legszomorúbb az, hogy az önkormányzatok erre egyáltalán nem készültek fel. Se tervük, se stratégiájuk nincsen - fogalmazott Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának ügyvezetője.

Kaposváron az önkormányzat mindent megtesz, hogy a lakbértartozókkal ez ne történjen meg. Jelenleg 20 millió forint adósságot halmozott fel a 630 bérlakásban élő.

- 63 család ellen van eljárás és rajtuk múlik, hogy kiköltöztetésre kerülnek vagy megússzák. És a bérleti jogviszonyuk is helyre állítható, ha rendezik a tartozást - mondta Zsetkai Valéria, a Vagyonkezelő Zrt. házkezelési osztályvezetője.

Eddig 11 családnak kellett elhagynia a bérlakást. Nekik 500-800 ezer forint körüli elmaradásuk volt és egyáltalán nem akartak együttműködni a hivatalokkal.

Címkék: hitelek, bérlakások, kilakoltatás, közüzemi díjak, tartozás, gazdaság