A barackszüret már el is kezdődött Lengyeltóti térségében, ám idén a tavalyinál ötödével kevesebb termésre számítanak.

- Ez egy springcrest fajta, a hét elején kezdtük el szedni - mutatja Jakab Attila lengyeltóti őstermelő a barackokat. Ő egy hektár területen foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Egy őszibarackfáról azonban idén csak 15-20 kiló gyümölcsöt tudtak betakarítani, így 20-30 százalékkal kevesebb termést várnak, mint a múlt évben. A viszonylag száraz időjárás is negatívan befolyásolta az idei termésmennyiséget.

Springcrest-1

- Kisebb méretűek lettek a barackok, elsősorban a tavaszi kevés csapadéknak köszönhetően – mondja az őstermelő -, májusban ugyan esett 25 milliméternyi, de az egész vegetációban, Lengyeltóti térségében mindössze 120 milliméter hullott, ami nagyon kevés az őszibarack termesztéséhez.

Több panasz érkezett az agrárkamara tanácsadójához is. Sok gyümölcsöst ugyanis a fagy tett tönkre.

- Amikor  napközben húsz fok volt, hajnalban viszont csak mínusz kettő, s az a virágzása idején érte a növényt, károsodott a termény is – mondta a Kapospontnak Szente Miklós, a Magyar Agrárkamara tanácsadója.

A gazdák szerint a búza és az árpa is megérezte a szokatlanul száraz, meleg időt - emiatt a megszokottnál hetekkel korábban elkezdték az aratást Marcali és Kadarkút térségében is.

Somogyban 180 ezer hektáron termesztenek kalászos növényeket, főként búzát. Ez az egyik legjelentősebb exportáruja a megyének - idén azonban kevesebb és rosszabb minőségű termésre kell számítniuk a gazdáknak.

Címkék: kalászosok, tavaszi fagyok, gyümölcsök, barack, búza, gazdaság