Először ott megfigyeléseket végző madarászok észlelték május végén, hogy a különösen védett vízimadár-rezervátum vízszintje kritikus szintre csökkent.

Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) vezetője szerdán az MTI-nek elmondta, saját természetvédelmi őreik is jelezték, hogy a Balaton vízgyűjtőjén található, mintegy 1900 hektárnyi, Fehérvíz nevű védett lápon a korábban mintegy másfél méteres vízszint a felére apadt, s ezzel sok fokozottan védett madár fészke megközelíthetővé vált a környékbeli területen élő nagyvad fajok, elsősorban a tojások, fiókák tizedelésével jelentős károkat okozó vaddisznók számára is, s így ők is könnyebben vadászhatóvá válnak.

A nagybereki Fehérvíz annyira értékes vízimadár-rezervátum, hogy június elseje óta a nemzetközi jelentőségű természetes vizekről szóló „ramsári egyezmény” jegyzékébe is bekerült, s emiatt a korábbinál is fokozottabb figyelmet érdemel.

Balogh László szerint a felfüggesztett, több mint tíz évre szóló vízjogi engedélyt vissza lehet és kell vonni a fokozottan védett madarak miatt, továbbá a ramsari egyezményre hivatkozva is, amelyek révén új szempontok merültek fel az engedélyeztetési eljárásban. Idén tavasszal például újabb ilyen madárfaj, a batla telepedett meg Fehérvíz területén.

Mivel a vízitársulat ellenállása miatt nem volt egyszerű érvényt szerezni a felfüggesztő határozatnak, és a zsilip lezárásának sem, a természetőrök fokozottan ellenőrzik a jövőben a  fehérvízi vízeresztő zsilipet - tette hozzá az igazgató.

batla-2

A batla (Plegadis falcinellus) az íbiszfélék családjába, a gólyaalakúak rendjébe tartozik, Magyarországon  a közelmúltban a Gemencben és a Hortobágyon figyelték meg, április elején érkezik és szeptemberben távozik. Immár a balatoni Nagyberekben is megtelepedett – eszmei értéke példányonként 250 ezer forint.

Kapcsolódó anyagok

Címkék: Nemzeti park, Fehérvíz, batla, Nagyberek, Balatonfenyves, gazdaság