Május 27-én a Vidékfejlesztési Minisztérium elrendelte soron kívül a spanyol származású zöldségfélék ellenőrzését. Ennek keretében a Somogy Megyei Kormányhivatal Növény-és talajvédelmi Igazgatósága haladéktalanul végigellenőrizte a zöldségeket forgalmazó üzletláncok, kereskedők jelentős részét, több mint 20 tétel árut zároltak, 16 mintát küldtek laborvizsgálatra.

magyarzöldség

Ezek a vizsgálatok E. coli-ra negatív eredményt adtak, így a zárolásokat feloldották. Egy hete az ellenőrzés ki lett terjesztve az összes zöldségfélére, elsősorban a magyar termékekre, hogy igazolhassuk, hogy nem jelentenek kockázatot.

Kedd óta az ellenőrzés a Somogy Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának bevonásával kiterjed a bevásárlókocsik, tároló rekeszek higiéniai ellenőrzésére is.

Eddig semmilyen problémával nem találkoztunk a megyében az ellenőrzéseink során, tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal Növény-és talajvédelmi Igazgatósága.

A veszélytelen hazai zöldségfogyasztásra hívta fel a figyelmet a Somogy Megyei Kormányhivatal mai akciója is. A kaposvári piacon Juhász Tibor kormánymegbízott, Gombos Sándor az MVH Somogy megyei kirendeltség-vezetője, Novák Csaba az SMKH Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője, dr. Tóth Szabolcs az SMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője valamint Dr. Király Roland az SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv vezetője fogyasztott a bevizsgált, kiváló minőségű hazai zöldségekből, gyümölcsökből.

Juhász Tibor kormánymegbízott elmondta, a somogyi piacokon csak ellenőrzött, biztonságos termékeket találnak a vásárló, amiket bátran lehet fogyasztani.

Címkék: zölség, juhász, kampány, kormányhivatal, magyar, gazdaság