Márpedig a gyűjtést újult erővel folytatni kell, mivel egy uniós előírás szerint öt év múlva az úgynevezett E-hulladék 85 százalékát be kellene gyűjteniük az ezzel foglalkozó cégeknek.

Somogyban 85, Kaposváron 30 gyűjtőpont van az üzletekben. Közülük az egyik a KVG Zrt., ők telephelyükön gyűjtik többek közt a használt tévéket, számítógépeket, hűtőket. Egy év alatt 3 ezer kiló ilyen hulladék gyűlt össze itt.

E-hulladék


A kaposvári lakosok háztartási mennyiségben, térítésmentesen behozhatják a keletkezett elektronikai hulladékot, ugyanakkor évente egy alkalommal akciót szervezünk, ekkor a város központjába vonulunk ki egy nagy konténerrel - tájékoztatta a KaposPontot Petes Tamás, a KVG Zrt. megbízott ügyvezető igazgatója.
Ez a nap éppen a jövő héten pénteken lesz; a helyszín pedig aSomogy Áruház parkolója, ide várják délelőtt kilenc és délután öt óra között az E-szemetet. Erről tartottak ma sajtótájékoztatót Kaposváron.   

- Ezeknek a tárgyaknak az újrahasznosítása több dolog miatt is fontos - hangsúlyozta Simon Zsolt, az Electro-Coord Kft. begyűjtési koordinátora. - Egyrészt jelentősen csökken a környezet terhelése, másrészt, mivel a nyersanyagok vészesen fogynak, úgy helyes, ha kihasználjuk az álló készülékekben levő másodlagos nyersanyagokat, mint új forrást.

Az izzók is tartalmaznak veszélyes anyagokat, például higanyt. Az is beszédes adat, hogy a mobiltelefonok gyártásához évente 300 tonna ezüstöt és 29 tonna aranyat használnak fel a világon.  

Címkék: E-hulladék, nyersanyag, higany, másodlagos erőforás, újrahasznosítás, gazdaság