A termelői piacon 9 faházban kialakított pavilonban és 30 nyitott árusítóhelyen kínálhatják termékeiket az őstermelők. A piac kínálatában szezonálisan, napi nyitva tartással a balatoni halak mellett nyers és sült mangalicatermékek, sajtok, tejtermékek, biozöldségek, és gyümölcsök, juhtermékek, langallo, kürtőskalács, bor és pálinka szerepelnek, de kézművesek és iparművészek is kínálják portékáikat. Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere tájékoztatása szerint a  piacon már az induláskor 28 helyet lefoglaltak, de igény szerint akár a triplájára is növelhető az eladóhelyek száma.

Puskás Zoltán, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság kiemelten közhasznú tevékenységet folytat, melynek lényege az ökológiai halászat, a tájidegen halfajok állományszabályozása. A vállalat referenciának szánt halpiaca a szakhatósági engedélyek beszerzése miatt június elsején nyit, ahol jégtálcán, akváriumban és elkészítve is lehet majd balatoni halat venni. Hangsúlyozta, hogy a balatoni hal nem tömegcikk, amelyet a szupermarketek polcain több száz tonnányi mennyiségben árulnak.

A vezérigazgató meghirdette az „Együk ki a busát a Balatonból!” elnevezésű kampányukat, melynek célja az egészséges táplálkozás mellett az őshonos balatoni halállomány védelme, mert a busa tájidegen hal.


Címkék: Dyenesdiás, busa, balaton, hal, piac, gazdaság