Idén Somogyban több mint 12 ezer főt foglalkoztatnak az önkormányzatok. Erre több mint 3,3 milliárd forintot szán a kormány.

Már lekaszálták a füvet a gigei temetőben a közfoglalkoztatottak. Most már a szalmát gyűjtik és égetik. Ezen kívül a gigeieknek szinte semmi munkalehetőségük sincs. A 150 aktív korúból 10-nek van munkája. A gigei Nyerges József azt mondja: a családja fenntartása függ ettől. 98 óta munkanélküli.

Jelenleg több mint 30 közfoglalkoztatottat, alkalmaz az önkormányzat. Azonban még többen szeretnének bekerülni a rendszerbe. Többen már el is váltak, hogy megkapják a közfoglalkoztatottaknak járó bérpótló juttatást, mondja a gigei polgármester. Koszti Sándor szerint így mind a ketten hozzájutnak a bérpótló járulékhoz és bekerülnek a rendszerbe. Mert egy családba csak egy főnek jár a bérpótló támogatás. Ráadásul, akit idén nem foglakoztatnak legalább 30 napig az jövőre semmilyen támogatásra nem jogosult. A polgármester szerint a környező falvakban is beindultak a válások és a lakcím átjelentkezések emiatt.

közmunka


Somogyban egyébként csaknem 10 ezer munkanélkülit vonnak be a rövid idejű, néhány hónapos közmunkaprogramba. A hosszabb idejű foglakoztatásba azonban csupán 2 ezret. Az állam 3,3 miliárd forinttal támogatja ezt.  

Kaposvár eddig több mint félezer munkanélkülinek biztosított megélhetést a közmunkaprogramon belül. A jövőben újabb 60 fő hosszú távú foglalkoztatását nyerték el.      
A Kaposvári Városháza szóvivője, Répás Orsolya azt mondja: foglalkoztat majd a város például portásokat, idegenforgalmi ügyintézőket, recepciósokat, dajkákat, gépészeket is.
Ők a város különböző intézményeiben dolgozhatnak majd.

Címkék: válnak, érdek, családok, Gige, közmunka, gazdaság