Egy hónap alatt már annyi halat szedtek ki a vízből, mint tavaly egész évben. Ám erre a feladatra nem kaptak pénzt az államtól. Több önkormányzat ezért besegít a társaságnak.

Zamárdi partjánál is hatalmas elpusztult busákat sodor partra a víz. Most óránként jön az utánpótlás. De van angolna és keszeg tetemeket is feldob a víz.

Angolnatetemek, Fenyves,2010

Az önkormányzat emberei egy hónapja mindennap gyűjtik a haltetemeket.
A GAMESZ vezetője, Urbán Miklós azt mondja: az előző évekhez képest több a haltetem, amennyire számoltak, 5 tonna körül járnak, amit összegyűjtöttek. Arra törekednek, hogy a Zamárdiba jövő nyaraló ebből ne sokat érzékeljen, tehát már a kora reggeli órákban elkezdik a haltetemek összeszedését.

Zamárdi egy a kevés önkormányzat közül, amely ezt bevállalta. A település polgármestere, Csákovics Gyula úgy gondolja, hogy Zamárdiban példaértékű az együttműködés a halászattal, a városüzemeltetés összegyűjti, és azt elszállítja a halászat.

Siófokon is naponta több tonna tetemet kell elvinniük. Csak a reggeli autón 40 busa van. A halőrök a siófoki aranyparton folytatják a gyűjtést. Kedden négy forduló volt. Egy csapatra naponta 1 tonna jut. Busából idén eddig 2000 darabot szedtek össze. Annyit, mint tavaly egész évben. A gyors felmelegedés miatt pusztulnak ennyire a halak. A halgazdálkodási zrt. most erején felül, saját pénzből oldja meg a haltetemek eltüntetését. Nem kaptak erre állami forrást. 30 millió forintra lenne szükségük.

halpusztulás

A Balatoni Halgazdálkodási NZrt.vezérigazgatója, Puskás Zoltán azt mondja: hosszú távon és amennyiben ilyen ütemben folytatódik az elhullás, ezt saját erőből képtelenek vállalalni. A tartalékaikat élik fel.

Az eddigi tárgyalások az illetékes állami szervekkel, egyebek mellett a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal nem vezettek eredményre.

Címkék: tetem, angolna, pusztulás, hal, balaton, gazdaság