A Somogy megyei adóigazgatóságra eddig összesen 55. 000 db SZJA bevallás érkezett. Tavaly viszont 120 ezer szja-bevallást fogadott be az adóhatóság. A határidőig fennmaradó két hétben tehát a benyújtandó bevallások több, mint felét még várja az adóhivatal. Pedig nem érdemes az utolsó pillanatra, vagy határnapra hagyni a bevallás benyújtását, különösen akkor nem, ha az visszaigényelhető összeget tartalmaz. Hiszen a hibátlan bevallás benyújtásától számított 30 napon belül köteles kiutalni a hivatal a visszaigényelt összeget.

Mint arról már korábban is tájékoztattuk az adózókat, kötelezettségüket elektronikus úton, nyomtatvány kitöltő programmal kitöltve és kinyomtatva illetve hagyományos papír alapon is teljesíthetik.

Felhívjuk az adózók figyelmét, a bevallás kitöltő programmal elkészített bevallás tekintetében, a nyomtatvány ellenőrzését követően megjelenő hibaüzeneteket vegyék figyelembe. A sárga színnel jelölt hibakód egy úgynevezett figyelmeztető hiba. Abban az esetben, ha az adózó a nyomtatványt ennek ellenére nem korrigálja, bevallása akár hibátlan is lehet. A piros színnel jelölt hibaüzentre mindenképpen érdemes odafigyelni, az ott megjelöltek alapján a bevallást javítani kell. A javítás elmulasztása esetén a piros hibakóddal ellátott bevallások az adóhivatali feldolgozás során is hibásak lesznek, így az adózó közreműködése a javítás során szükségessé válik.

Az eddig beérkezett személyi jövedelem adó bevallásokból 26.455 db visszaigényelhető összeget tartalmaz. Hibátlan bevallás esetén 30 napon belül utalja a Hivatal a visszaigényelt összeget.

A befizetési kötelezettséggel érintett adózók csekken, banki utalással és ügyfélszolgálatunkon bankkártyás fizetéssel teljesíthetik kötelezettségüket.

1+1 % os nyilatkozat kitöltésekor figyeljenek arra, hogy a parlagfű-mentesítés, mint kiemelt költségvetési irányzat megszűnt. Amennyiben nyilatkozatot az adóbevallásától elkülönítve nyújtja be, azt zárt borítékban tegye, neve, lakcíme és adóazonosítója feltüntetésével.

A magánszemélyek számára a személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje május 20.



Címkék: van hátra, 8 nap, bevallás, adó, Somogy, gazdaság