50 ezer palánta virága és gyümölcse veszett oda - mutatja a csökölyi Sarkadi Istvánné. Azt mondja: mindent megtettek a hajnali fagy ellen, de hiába.

Nem találunk kiutat. Azt hiszik, hogy azért nem fizetjük, mert el akarjuk vagy nem akarjuk fizetni. Ha bemegyünk a bankba, jöjjenek ki, nézzék meg, milyen kár ért bennünket, azért nem fizetünk, nem számít. Fizessünk valamiből. -  mondja a csökölyi őstermelő Sarkadi Istvánné.

Sarkadiékon kívül több tucat család nem tudja törleszteni a kölcsönét a faluban. Az epertermesztéssel foglalkozó egyik legszegényebb somogyi településen még biztosítást sem kötöttek. Ez ugyanis hektáronként 700 ezer forintba kerülne. Most a kárenyhítési alapba próbálnak befizetni. Ez azonban csak töredékét fizeti a kárnak. Több mint 100 család mehet tönkre.

eper_1


A kaposvári piacon is alig találni csökölyi epret. Ez kiskorpádi. Ott is pusztított a fagy - mondja az egyik termelő.

A kiskorpádi őstermelő Tóth Szilvia azt mondja: Olyan 60%-a elment az epernek. Leginkább, ami későbbi virágzás meg ami zöld virágzás, elfagyott.

Az ára kétszer annyi, mint tavaly ilyenkor. Még 2500 forintért is kínálják. Az árusok azt mondják: sokkal kevesebb lesz belőle idén a fagy miatt. Az árusok azt mondják: valószínűleg magyar eper már csak néhány napig lesz kapható.

Címkék: csököly, kiskorpád, eper, gazdaság, fagy, somogy