A Somogy megyei adóigazgatóságra eddig összesen mintegy 50 ezer szja-bevallás érkezett, tavaly viszont 120 ezer szja-bevallást fogadott be az adóhatóság. A határidőig fennmaradó két hétben tehát a benyújtandó bevallások több, mint felét még várja az adóhivatal. Pedig nem érdemes az utolsó pillanatra, vagy határnapra hagyni a bevallás benyújtását, különösen akkor nem, ha az visszaigényelhető összeget tartalmaz. Hiszen a hibátlan bevallás benyújtásától számított 30 napon belül köteles kiutalni a hivatal a visszaigényelt összeget.

Jó tudni, hogy befizetési kötelezettséget tartalmazó bevallás esetén, az adó megfizetésének határideje május 20-adika, és nem a bevallás benyújtásának az időpontja! Más részről pedig a postai sorban állástól is mentesülhetnek az adózók, ha idejében eleget tesznek kötelezettségüknek. Ügyfélkapuval rendelkező adózók bevallásukat elektronikus úton is eljuttathatják a hivatalhoz, más adózók a NAV nyomtatvány kitöltő programjával elkészített és kinyomtatott, illetve hagyományos úton előállított bevallásukat postán is feladhatják, de személyesen is leadhatják az ügyfélszolgálatokon.

A bevallást be nem adó, vagy határidőn túl bevallást benyújtókat és a hibás bevallást beadókat szankcionálhatja az adóhivatal. A szankció persze kétirányú: ha a hivatal 30 napon belül nem utalja ki az adózónak esetlegesen visszajáró összeget, az ezen túli időszakra neki is kötelessége késedelmi kamatot fizetnie.

Előfordulhat, hogy az adózó adóbevallási kötelezettségének önhibáján kívül nem tud eleget tenni, ebben az esetben a mulasztás kimentésére, igazolási kérelem benyújtásával lehetősége van. Igazolási kérelemnek azonban csak akkor van helye, ha az adózó az adóbevallást az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül benyújtja és kérelmét előterjeszti - értesítette a Kapospontot a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Somogy Megyei Adóigazgatósága.

Címkék: késedelmi kamat, személyi jövedelemadó, apeh, adóhivatal, NAV, gazdaság