Régen mindent el lehetett adni a parton, ma ezek a büfék, üzletek elhagyatottak, és évek óta nem kellenek senkinek. Mostanában azonban divatba jött, hogy nyaralóként, apartmanként hasznosítják ezeket.

Egy szebb napokat látott üzletsor ma elhagyatottan áll Balatonlellén. Rég nem nyitott itt ki egyetlen üzlet sem. Szinte mindegyik eladó. Van, aki még próbálkozik, és kiadóként hirdeti a helyiséget. Egy másikat 4 millióért árulnak. Békési Béla próbálja eladni. Az ingatlanszakértő azt mondja: régen vége annak az időnek, amikor mindent el lehetett adni a német turistáknak. Most szinte minden második kis büfé, régi butik eladó a Balatonon.

A főút mellett egy pizzériát is árulnak Balatonfenyvesen. És eladó egy büfé Fonyódligeten, csúszdával együtt. A régebbi, nem partközeli éttermek büfék, üzletek már senkinek sem kellenek. A találékonyak azonban új hasznosítást találtak.

- Egyre többen vásárolnak ilyen bezárt üzleteket nyaralónak, sőt, amelyik a műszaki feltételeknek megfelel, azt akár lakásként is használhatják - fogalmazott Békési Béla, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke. - Egyre több példát találunk, ami egyébként örvendetes, mert ha egyszer véletlenül megfordul a dolog, és talán egy kicsit belendül az ingatlanpiac, akkor van lehetőség ezeket újra kinyitni.

A lellei üzletsort is már nyaralók lakják nyáron. Évekig állt üresen, mire a tulajdonos rájött, hogy jobban jár, ha apartmannak adja el az üzleteket. Nehéz manapság talpon maradni. Csak a legelszántabb büfések mertek kinyitni húsvétra. Fenyvesen egy parton álló büfé már sült hekkel várja a vendégeket. És nem műanyag székekkel.

- Igyekszünk mindig a vendégek kedvében járni, hogy jót kapjon a pénzéért, és legyen kedve máskor is visszajönni - magyarázta Müller Péterné, a balatonfenyvesi Vitorlás Büfé tulajdonosa. - Igyekszünk a bútorokkal, és minden mással olyan szolgáltatást nyújtani, hogy az jó legyen.

A legtöbb, még működő büfé május eljesére nyit ki a Balatonon.

Címkék: büfé, ingatlan, nyaraló, idegenforgalom, turizmus, nyár, Balaton, gazdaság