Zárókonferenciájához érkezett a magyar-horvát együttműködési program. Kaposvár, Kapronca és a Somogy Megyei Vállalkozói Központ egy éve nyertek csaknem 200 ezer eurót, azaz több mint 50 millió forintot. A vállalkozásokat szerették volna közelebb hozni egymáshoz. Egyebek között tanácskozásokat és szakvásárokat is rendeztek.

A VÁTI Nonprofit Kft. programmenedzsere, Tálos András: több ilyen terület van, ahol együtt tudnak dolgozni, lehet ez technológia átadás, tudásátadás, de lehet akár közös adatbázis építés, fejlesztés, ami aztán ráépülhet egy szerveződés, vagy projekt, ahol a kis és középvállalkozások valóban együtt tudnak működni.

Egy háromnyelvű adatbázist már létrehoztak. 300 vállalkozás csatlakozott. Ennek köszönhetően egy magyar cellulózgyár már jelezte kaproncai letelepedési szándékát.

Kapronca projektmenedzsere, Ivan Jelic szerint: egy ilyen adatbázis mindenképpen nagy népszerűségre tett szert és nagyon hasznosnak bizonyult, mert gyakran merült fel olyan kérdés, hogy miként lehet Magyarországon vállalkozást indítani, kezdeményezni együttműködni magyar  patnerrel. Horvátország amint csatlakozik az unióhoz, gyakorlatilag a gazdasági határ is megszűnik.

Vámunión belülre kerülünk és azt próbáltuk ezzel a projekttel is erősíteni, hogy amikor ez a pillanat elkövetkezik, akkor mind a magyar, mind a horvát vállalkozások kellően fel legyenek készülve ezekre a változásokra mondta, a Somogy Megyei Vállalkozó Központ Közalapítvány projektmenedzsere, Jelenka György.

A program annyira sikeres volt, hogy már a következő közös pályázatot is beadták.

Címkék: váti, horvátország, vidékfejlesztés, somogy megye, gazdaság