Az egy lakosra jutó somogyi beruházási teljesítményérték Somogyban meghaladta a 364 ezer Ft-ot. Harmadikként követi ezzel a megyék sorában a győr-moson soproni (438 ezer Ft/fő) és komárom-esztergomi (403 ezer Ft/fő) mutatóértékeket.


Az új somogyi beruházások 59%-a a szállítás, raktározás gazdasági ágban valósult meg, míg ipari fejlesztésre további 13%-át fordították. A többi gazdasági ág beruházási teljesítményértéke – egyenként megvizsgálva – jellemzően 5%-nál kisebb mértékben járult hozzá a megye gazdaságának megújításához.


Anyagi-műszaki összetételét alapul véve a tavalyi új beruházások hátterében 73%-ban ingatlan kivitelezés, 26%-ban gép, berendezés illetve jármű beszerzés állt.
Utóbbi eszközcsoport 61%-a hazai eredetű volt.
Országosan ezzel ellentétes tendencia érvényesült. A nemzetgazdasági beruházások volumene egy év alatt 5,5%-kal csökkent, részint a hitelpiaci válság, részint a kiemelt állami beruházások kifutásának következtében.


Ipar

A 4 főnél nagyobb létszámú ipari szervezetek Somogy megyei telephelyein a
2010. évben 472 milliárd Ft-ot meghaladó folyó áras termelési értéket hoztak létre, volumenében 32%-kal többet, mint a megelőző évben. Az ugyanilyen szervezeti besorolású
hazai ipar kibocsátása volumenében csaknem 11%-kal bővült. Az országban két megye (Baranya és Hajdú-Bihar) kivételével mindenütt növekedést regisztráltak, melynek mértéke Somogyban volt a legszámottevőbb. Az egy lakosra jutó ipari termelési érték alapján (1 millió 480 ezer Ft/fő) Somogy a megyék között a 11. volt. Ehhez képest a legjobb pozícióban lévő Komárom-Esztergomban több mint 5-szörös mutatóértéket regisztráltak, míg a sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében feleakkorát.

Forrás: KSH

ipar

Címkék: ipari, vállalkozás, termelés, KSH, ipar, gazdaság