Több mint 600-an tartoznak jelentős összeggel a vízszolgáltatónak. Minden 10. fogyasztónak pedig hátraléka van, összesen 3700-an tartoznak kisebb-nagyobb összeggel.

A zártkertekben több mint 30 fogyasztónak van jelentős tartozása, így a Kavíz munkatársai ezen a területen kezdik el a vízszolgáltatás korlátozását.

Volt olyan fogyasztó, akinek több havi víz- és csatornadíj tartozása van, és nem reagált a többszöri felszólításra sem. Most sem engedte be a szakembereket, ezért az utcáról korlátozták nála a vízfogyasztást. Egy markolóval ásták fel az utcát, hogy hozzáférjenek a vízvezetékhez. Teljesen elzárták a vizet. Ez a művelet a több tízezer forintos tartozáson kívül csaknem félmillió forintjába kerül majd az adósnak.

A legtöbb tartozás a családi házas övezetben van. De a közületek is több mint 4 millió forinttal tartoznak. Jelenleg 46 millió forint a Kavíz kintlevősége, ez másfélszer több, mint 3 éve. Ezért is korlátozzák a 3 hónapnál régebbi tartozók vízfogyasztását. A társaság kedvezményt ad a hátrányos helyzetűeknek.

Ift Miklós, a Kavíz ügyvezető igazgatója azt mondta: a szociálisan rászorultak maximális védelmet kapnak. Egyrészt a társaság 6 hónap kamatmentes részletfizetést biztosít az átmenetileg gondba került fogyasztóinknak.

Sőt, az önkormányzat szociális irodáján is lehet segítséget kérni. Tavaly csaknem 13 millió forint értékben rendezték a rászorulók vízszámláit.

A másik nagy somogyi vízszolgáltatónak, a DRV-nek az utóbbi években 3-%-kal nőtt a kintlevősége. Míg 2008-ban 2000 fogyasztónál korlátozták a vízfogyasztást, addig 2009-ben 300-zal többnél. A közületeknél még rosszabb a helyzet. Duplájára nőtt a korlátozások száma. A tavalyi és a jelenlegi tartozók számát többszöri megkeresés ellenére nem bocsátotta rendelkezésünkre a cég.

 

Címkék: elzárták, zártkertek, Kavíz, korlátozás, víz, gazdaság