Karavidaj Baki tavaly nyitott pékséget Kaposváron. Albániából költözött Magyarországra. Az meséli: a koszovói válság után még mindig bizonytalan a helyzet szülőföldjén. Ezért is döntött úgy, máshol próbál szerencsét. Azt mondja: neki tetszik Magyarországon.


Kaposváron kívül, Somogy más települései is vonzóak a külföldieknek. Rolf Riedl Németországból jött Igalba, Fülöp szigeteki feleségével. A pár saját készítésű finomságaiból próbál megélni.  
Azt mondja: nagyon szimpatikus volt neki ez a település és Magyarország. Itt könnyebb megélni mint otthon, és vannak akiktől segítséget is kapunk, de nem mindnekitől - mondja.
Igalban egyébként minden 5. ingatlan külföldi tulajdonban van. Mintegy 100 ingatlant vásároltak meg külföldi állampolgárok. Ennek a   98%-a német állampolgár kisebb része osztrák és belga tulajdonos - teszi hozzá Igal jegyzője, Fülöp László.


Tavaly 40%-kal többen nyújtottak be regisztrációs kérelmet az állampolgársági és bevándorlási hivatalhoz, mint korábban. Legtöbben németek és románok. Az állandó tartózkodási engedélyt kérők száma is másfélszeresére nőtt. Tavaly több mint 500-an igényelték ezt.
Az unión kívülről is többen jöttek Somogyba, mint egy évvel korábban. Számuk több mint duplájára emelkedett.


Az állampolgársági és bevándorlási hivatal kaposvári kirendeltségének vezetője, Szilágyi Sándor azt mondja: a válság ellenére még mindig megéri a környező országok lakosainak itt dolgozni.  
Eléggé közkedvelt a 3. országbeli embereknél a kereső tevékenység. A megyében vannak olyan foglalkoztatók, akik hiányszakmás szakmákban foglaloztatnak elsődlegesen szerb állampolgárokat. pl: CNC maróst.
De egyre többen tanulnak is Somogyban. Csaknem 100 ukrán diák a jár például  Szőcsénypusztára, Fonyódra és a Kaposvári Egyetemre.  Érkeznek ukrán és szerb állampolgárok is. De vannak indiai, egyiptomi és amerikai érdeklődők is.

Összesen csaknem 6000 külföldi állampolgár kereste fel tavaly a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal kaposvári kirendeltségét. Harmadával többen jöttek, mint egy éve.  


Címkék: bevá, külföldiek, bevándorlás, Balatonendréd, Somogy, gazdaság