Ez az anyag szellemi visszamaradottságot is okozhat a csecsemőknél. A két falun kívül még egy Balaton-parti településrészen kénytelen mindenki palackos vizet inni. Viszont Somogyban több kút és forrás vize nitrittel szennyezett.

Három éves korig minden gyerek palackos vizet kap Törökkoppányban. Mást nem tud tenni az önkormányzat. Varga György polgármester elmondta: a védőnő adta le az igényeket és ő frissíti ezt a listát.

Szorosadon is többen kapnak palackozott vizet. Mások a nitrites vizet fogyasztják. A falu szeretett volna több víztisztítási programra pályázni, de nem volt rá önereje.

Kendi Tibor polgármestertől megtudtuk: több társuláshoz csatlakoztak, először a Siklósihoz, de az kudarcba fulladt. Aztán Tamásiban volt egy ivóvíz-javító kezdeményezés, az is kudarcba fulladt.

A DRV dolgozik a megoldáson. Krisztin Róbert fenntartási főmérnök szerint most azon vannak, hogy fél éven belül először egy trinoxid adagoló berendezés beállításával kezeljék a problémát, majd a végleges megoldást egy klór-dioxidos reaktor beépítése fogja jelenteni.

A megyében még Imremajorban kénytelenek palackos vizet inni a lakosok. Ott féreg van a vízben. De a fenntartó fenyvesi önkormányzatnak 200 millió forintba kerülne a fejlesztés. Ez költségvetésüknek csaknem fele.

Emellett több település is van Somogyban, ahol a közkútról, forrásból nem ajánlatos vizet inni. A megengedettnél nagyobb nitráttartalmat mértek például kaposvári, somogyvári és mosdósi közkutakon. 10 közkút, forrás vize nem alkalmas fogyasztásra.

De a népegészségügyi szervnek nem feladata ezek ellenőrzése.

Schäffer Károly megyei tiszti főorvos elmondta: van néhány olyan településrész, ahol közkifolyók vannak csak, ott a csecsemőtápláláshoz minden esetben elvégzik az ivóvíz vizsgálatát, amennyiben erre megkeresés érkezik a védőnőtől.

A vezetékes ivóvizet viszont rendszeresen ellenőrzik Somogyban.

 

 

Címkék: palackos, nitrit, tisztítás, víz, gazdaság