Halomnyi szemét fogadja a kirándulókat a Simonfai tetőn. De hasonló kép tárul a látogatók szeme elé Somogy többi erdejében is. Vasajtó, üvegtörmelék, olajoskanna. A fűben műanyagcsövek kígyóznak. Szinte lépni sem lehet a szennyező anyagoktól.

A Sefag osztályvezetője azt mondja: egyre gyakrabban találkoznak hasonló látvánnyal. Merczel Istvántól megtudtuk: becsléseik szerint ezer tonnányi illegálisan lerakott szemét található az erdeikben, ennek mintegy a fele a veszélyes hulladék kategóriájába tartozhat.

Műanyag zsákba csomagolt rókatetem - még ezt is találni a szántóföldek mellett. De akkumulátorok, savak, lúgok, és rádióalkatrészeket is mutat az egyik repcetábla mellett a növényvédelmi szakember. Ezek a veszélyes anyagok a csapadékkal a talajba szivároghatnak és így nemcsak a folyóvizeinket, hanem a növényeinket is szennyezhetik.

Tóth István Növényvédelmi Szakmérnök szerint ezekben a veszélyes hulladékokban lehetnek nehézfémek, olyan toxikus anyagok, amik a környezetre veszélyesek, és a növények felveszik azokat.

Azt mondja: a szigorú ellenőrzéseknek köszönhetően az élelmiszerekbe nem valószínű, hogy bekerülnek ezek az anyagok. De előfordulhat, hogy a szennyezett növényeket meg kell semmisíteni, és a földterületet sem tudják használni. A környezetvédők szerint sokkal drasztikusabb büntetést kellene kiszabni az illegális szemétlerakókra.

A Sefag Erdészete egyébként idén a kaposvári motorosokkal együtt a Deseda környékét tisztítják ki. Ezen kívül egy két éves programot indítanak a Zselic védett területein lévő szemét felszámolására.

Címkék: szemét, veszélyes, hulladék, erdő, gazdaság