Nagyot lépett előre a turizmus területén Kaposvár az elmúlt években, most azonban eljött az ideje annak, hogy az önkormányzatok és a szolgáltatók együttesen tegyenek lépéseket az idegenforgalom felpezsdítésére. Éppen ezért pályázik a Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) az Új Széchenyi Terv kiírására, amely révén 50 millió forintot nyerhet a szervezet promócióra, Kaposvár és környéke turisztikai attrakcióinak népszerűsítésére - hangzott el az egyesület hétfői éves közgyűlésén a Szivárvány Kultúrpalotában.

- A cél, hogy minél többen tudjanak megélni a turizmusból Kaposváron és környékén, ezért együttesen kell megtennünk mindent azért, hogy a lehető legtöbb hazai és külföldi turistát láthassuk vendégül - mondta a rendezvényen Szita Károly.

Kaposvár polgármestere szerint az elmúlt évek beruházásival sikerült vonzóvá tenni a várost, ma már megállnak azok is, akik korábban csak átutaztak a somogyi megyeszékhelyen. Vannak azonban még kiaknázatlan lehetőségek, ezek egy része a további fejlesztésben, mások pedig a szolgáltatók és a települések együttes fellépésében rejlenek.

Kaposvár és környékének turisztikai kínálata színes és gazdag, azonban még nem rendelkezik egységes arculattal. A TDM feladata lesz a vonzerő felmérése, az egységes szemlélet kialakítása. Az így létrejövő turisztikai termékek, szolgáltatásláncok jelenthetik majd az alapját a megerősített marketingnek. A térség kínálatát egységesen kell piacra vinni.

A közgyűlésen elhangzott: Kaposvárnak reális célkitűzése a képzőművészetre épülő természetorientált minőségi vendégforgalom és a bővülő egészségturizmus elérése. Utóbbit szolgálja a fürdő bővítése, a Deseda ökoturisztikai fejlesztése, a Rippl-Rónai villa felújítása, valamint a fesztiválok egyre színvonalasabb megrendezése. Ezek eredményeképpen ma már nemcsak abban kell gondolkodni, hogy a térségbe érkező vendégek egy hétvégére keresnek szállást és programokat Kaposváron és környékén, hanem jelentősen nőhet a vendég éjszakák száma. A város célul tűzte ki azt is, hogy idén 10 százalékkal több turista látogasson el Kaposvárra.

Az önkormányzatok, civil szervezetek, szállodák, falusi vendéglátók alkotta Turisztikai Desztinációs Menedzsment tagjai döntöttek arról is, hogy a célok elérése érdekében pályázatot nyújtanak be az Új Széchenyi Terv kiírására. Sikeres elbírálás esetén 50 millió forintot költhet a szervezet turisztikai kiadványok készítésére, illetve képzések megtartására, túraútvonalak kialakítására.

Címkék: desztináció, TDM, turisztika, Somogy megye, Kaposvár, gazdaság