A marcali menzán a gyerekek mindennap kapnak friss gyümölcsöt. Pedig ezt most csak a szülők fizetik. Az önkormányzatok nem állják a részüket. Időnként 1-2 millió forintot átutalnak, de összesen 45 millióval adósak a cégnek. Ennek az összegnek a felével marcali tartozik.  A cég vezetője azt mondja: emiatt már ő is tartozik a beszállítóinak.
Gelencsér Róbert, a GYÉK 2000 Kft. ügyvezetője elmondta: a beszállítók egyelőre adtak neki haladékot, de nem sokáig tartható ez a helyzet.
– Nagyon nagy a baj – mondja az ügyvezető. – Gyakorlatilag ha nem kapjuk meg a Széchenyi Kártyából ígért pénzeket, akkor lehet, hogy be is kell hogy zárjunk.
Felmerült, hogy megszüntetnék a tízórait és az uzsonnát. Csak a rászorulók kaptak volna egy kiflit. Hogy ez ne így legyen, a szolgáltató olcsóbban ad bizonyos szolgáltatásokat, például ingyen kiszállítja az ételt több helyre - egyeztek meg  a napokban az önkormányzattal.
Sütő László polgármester szerint sikerült megnyugtató megállapodásokat  kötni, így továbbra is megmarad a tízórai és uzsonnaszállítás, és megmarad az ebéd is, de mégis olcsóbbá tudták tenni az egészet a szolgáltatóval kötött megállapodás alapján.
Kaposváron több ezer gyerek napi betevőjéről kell gondoskodni. Az önkormányzat erre a térítési díjon felül 366 millió forintot költ ebben az évben. Ebből 145 millió forint saját pénz, a többi az állami hozzájárulás. Emellett a rászorulókat is támogatják: ingyen kapják például az étkezést azok a bölcsődések, óvodások és általános iskolások, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. A rászoruló középiskolások féláron ehetnek.
Budai Józsefné, a Szociális és Gyermekvédelmi Iroda vezetője elmondta: ezen felül annak érdekében, hogy Kaposvár városban éhező gyerek ne lehessen, az önkormányzat saját forrása terhére önként vállalta, hogy a szülők által fizetendő térítési díjakhoz további segítséget biztosít azoknak a szociálisan rászorulóknak, akik az önkormányzati rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.
Így tavaly több mint 400 gyereknek segítettek. Emellett nyáron ebédet is kapnak a rászorulók.

Címkék: tartozás, menza, Marcali, gazdaság