2010. februárjában a földrengés miatt ilyen repedések keletkeztek a várdai templomon. Szinte az udvart fűtik Várdán, mert megnyílt a templom fala, a lyukon ki is lehet látni - mutatja a polgármester. Varga András azt mondja: vis major támogatást igényeltek, de nem kaptak, mert nem önkormányzati tulajdonú az 1720-ban épült templom. Ezért a püspökségtől kértek segítséget. A szakvélemény szerint koszorúkkal kellene megerősíteni az épületet, mert egyébként összerogy. A vízelvezetést is rendezni kellene. Ez azonban sokba kerül.

- A várdai emberek és az önkormányzat egymillió forintot gyűjtött össze, a vállalkozóktól további támogatásra van ígéret, de akkora nagyságrendű a kár, hogy 4 millió forint a teljes kijavítás mértéke - mondta Varga András várdai polgármester.

A somogyi templomok többsége a 18. században épült. Többségük rossz állapotban van. Ladon toronydarabok potyognak a templom párkányáról. Eddig 10 millió forintot költöttek a helyreállításra, de az épület továbbra is repedezik. Jutában a nyílászárók mentek tönkre, erre pályázik most az önkormányzat.

- Január 15-ig kellett leadni a pályázati kérelmeket templom és plébánia felújításokra. 30 pályázat érkezett be eddig, sajnos nem mindig tudunk minden igényt kielégíteni, hiszen az anyagi kereteink szűkösek - mondta Nagy Vendel gazdasági helynök.

1993 óta 29 új templom is épült a megyében. Bodrogon a katolikus egyháznak és a megyei önkormányzatnak köszönhetően csaknem 60 millió forintból állhat most templom a faluban.

Címkék: Nagy Vendel, Varga András, Egyházmegye, Várda, gazdaság