A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. a Kaposvár környéki parkerdők kezelője. Merczel István Erdészetpolitikai és Ellenőrzési osztályvezető a Kapospontnak elmondta: kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ezeken a területeken a szolgáltatások minél szélesebb kínálatával állhassanak a kirándulók rendelkezésére.

A Tókaji és a Gyertyánosi Parkerdő kiváló minőségű forrásaival, pihenő házaival, játszótereivel, túraútvonalaival és tanösvényeivel várja a látogatókat. A Deseda-Gombás Parkerdő és Arborétum a megye legnagyobb természetes rekreációt biztosító erdei környezete, ahol tornapálya, sétautak, tanösvények, szabadtéri foglalkoztató és az önmagában is csodálatos arborétum segíti az ismeretek megszerzését és a kikapcsolódást.

A SEFAG Zrt. Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával együttműködve, a város stratégiai tervével összhangban fejlesztési tervet készített a Gombás-Desedai Parkerdő és az Arborétum szolgáltatásainak bővítése érdekében. A tervek szerint hosszú távon javul az arborétum megközelíthetősége, bővülhet a sportolási lehetőség (torna-, kerékpáros- és akadálypálya), új tanösvényt, erdei tantermet, kerékpárutat, lovas útvonalat alakítanának ki, valamint vízi tábor és tanösvény kiépítésére is számíthat a közönség.

A társaság vezetése létrehozott és megbízott egy szakmai csoportot, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságával együttműködve készítsen tervet a parkerdő erdőgazdálkodásának biztosítására. A terv szerint a Kaposfüredi határban található erdőrészletek közül táj- és vízvédelmi okokból, valamint a turisztikai szempontokra tekintettel nem lesz fakitermelés. Egyes erdőrészeken az állomány egészségi állapota és az erdőfelújítási előírások miatt lesz szükség az erdőállomány megújítására. Ezek azonban több éven át tartó folyamatok.

A Somogyaszaló határában található idős erdőállományok egy részénél a termőhely, a faállomány összetétele és az egészségi állapot gyors beavatkozást igényel, így a fakitermeléseket a teljes területen, megfelelő ütemezés szerint el kell végezni.

Az erdőgazdálkodási feladatok átmeneti időre kellemetlenséget okozhatnak a látogatóknak, azonban 3-5 év elteltével a tudatos erdőgazdálkodásnak köszönhetően olyan erdőkép alakulhat ki, amely lehetővé teszi, hogy a vendégek az erdei környezet háborítatlan szépségeit élvezhetik a parkerdőben. A szakértői csoport három évenként felülvizsgálja a természetes módszerek eredményeit és szükség esetén módosítja a tervet. Az érintett önkormányzatokat és a látogató közönséget az aktuális feladatok elvégzéséről, azok módjáról és céljáról folyamatosan tájékoztatják.

Címkék: faállomány, parkerdő, megújul, gazdaság