Rinyakovácsiban 149-en laknak. A rendszerváltás óta csaknem 100-zal csökkent a népesség. Csordás Ferencné itt született, a 70 év alatt szerinte sok minden változott. Régen minden falubelinek volt munkája, most 30%-os a munkanélküliség. Ez a kertészet az egyetlen vállalkozás, ami munkát ad. 24 embert pedig az önkormányzat  közmunkában foglalkoztat. A polgármester maga is ide született. Az mondja: az egyetlen reménye, hogy még több cég ideköltözik. Néhányan már jelentkeztek.

- Itt korábban sem volt iparűzési adó, olyan megfontolásból, hogy olyan vállalkozó, aki itt van az embereket foglalkoztassa, legyen munkájuk - mondta Orbán Margit polgármester.

A második legelfoglaltabb ember a településen a falugondnok.

- Az idősebb embereket ellátni, fát behordani nekik, vérnyomást mérni, boltba bevásárolni, az ebédet elhozni. Meg a fiatalabbaknak is segítek - mondta Diviánszki Lívia.

Somogyban Kaposvár talán az egyetlen település, ahova többen költöztek, mint amennyien elmentek. A legfrissebb adatok szerint 600 fővel gyarapodott a megyeszékhely egy év alatt. Ennek több oka is van, mondja a szóvivő.

- Kaposvár egy élhető város, nemcsak a hangulata miatt, amit mindannyian megtapasztalhatunk, illetve a város munkahelyeket tud teremteni, munkahelyeket adhat azoknak az embereknek, akiknek a környező kisebb településen nem találnak munkalehetőséget - mondta el Répás Orsolya a kaposvári városháza szóvivője.

A somogyi mutatók már nem ilyen biztatóak. A rendszerváltáskor még csaknem 350 ezren laktak a megyében. A legutóbbi felméréskor pedig már csak 320 ezren. Egy Siófoknyi ember tűnt el 22 év alatt.

Címkék: elnéptelenedik, Répás Orsolya, Orbán Margit, Rinyakovácsi, Siófok, gazdaság