De ezeken kívül több száz, akár több ezer kisebb-nagyobb illegális szemétlerakó lehet Somogyban, ahova mindent visznek, a hűtőszekrénytől az olajos flakonig. Kaposvár is szélmalomharcot vív a szemetelők ellen.
Messziről egy zöldellő erdő. Ha közelebb megyünk, látszik, hogy ez itt építési hulladék, csak benőtte a moha. Embernagyságú betondarabok is vannak benne. Ilyen illegális építési lerakóból tizenkettőt talált a zöldkommandó tavaly Somogyban. A legtöbbet a Balaton-parton. Kaposváron is hármat. Pedig néhány éve nyílt egy telep a városban, ahová a kaposvári családok évente 500 kilóig ingyen bevihetik a bontási hulladékot. Amit újra is hasznosítanak: granulátum készül belőle, ami kiválóan alkalmazható építkezésekhez, másodnyersanyagként. Jóval több törmeléket is tudnának fogadni. Sokan azonban nem az erre szolgáló lerakóba hordják a törmeléket.
A telep mellett is raknak le illegális szemetet. Ezért nemrég felszerelték ezt a sorompót.

Toponáron egy csoport alakult, amely  felveszi a kesztyűt a szemetelők ellen. Raffai Éva elmondta: projekteket, akciókat szerveznek a helyi lakosok megmozgatásával, illetve ők maguk is környezettudatosan vezetik a háztartásukat. Márciusban a Deseda körül szerveznek takarítást. Somogyban több száz, akár több ezer illegális lerakó is lehet. A kaposvári városgondnokság vezetője már nem túl optimista.
Hartner Rudolf abban bízott, hogy a fiatalokat, az ifjúságot be lehet vonni. Ám igazából máig sincs megoldás. Valószínű, hogy a szigor, a büntetés volna az. De ez is nehéz, mert ritkán érik tetten a szemetelőket.

Címkék: szemetelők, kommandó, környezetvédelem, büntetés, gazdaság