Jó évet zárt tavaly a Kaposvári Videoton. Háztartási cikkekből gyártották a legtöbbet, de új gyártásokat is indítottak. Több mint 20 milliárd forint volt a bevételük. Így ők is tudtak béremelést adni a dolgozóiknak. Kovács Károly 5 éve gyártmányfejlesztő technológusként dolgozik a cégnél. Nagyon magas béremelést kapott, de nem árulta el, mennyit.

- Komolyan mondom, hogy szabályosan megdöbbentett, annyira kellemesen érintett az, hogy többet kaptam, mint az átlagom - mondta Kovács Károly gyártmányfejlesztő technológus.

Átlagosan 4%-ot kaptak a magasabb jövedelmű munkavállalók. A gyári dolgozók ennél és többet: 6%-os emelést könyvelhetnek el.

- A Videotonnál befejeződtek a bértárgyalások. Januártól van és lesz béremelés. Ez azt jelenti, hogy sávos béremelésben állapodtunk meg a szakszervezetekkel - mondta Gerber András a Videoton Elektro-Plast Kft. igazgatója.

Az MSZOSZ mintegy 300 cég dolgozóit képviseli a régióban. A mai tájékoztatójukon elhangzott: Somogy meghatározó ágazataiban a vállalatok többségénél lesz béremelés, általában 4-8%-os. Jobb a helyzet, mint akár tavaly.

- Ahol fellendülés van az egyértelműen a feldolgozóipar, az elektronikai ipar, esetenként az élemiszeripar. Hát itt most vesznek fel embereket és a bejártam az utóbbi hetekben a nagy foglalkoztatókat és hát teljes erővel termelek, vannak megrendeléseik. Tehát szép lassan úgy tűnik, hogy megy a válság - mondta Svajda József az MSZOSZ regionális képviselője.

A megye több nagyvállalatánál, Tabon, Siófokon és Marcaliban is lezajlottak a bértárgyalások. A Flextronicsnál 7,2%-kal, a marcali motor és ventillátorgyárban pedig 6-8 százalékkal emelkedtek a bérek. A siófoki bányászok 4%-kal keresnek többet az idei évtől, de esetükben jelentősen emelkedett a béren kívüli juttatások mértéke is. A kaposvári Cukorgyárban és a KOMÉTA-nál pedig a napokban kezdődnek a bértárgyalások. Az MSZOSZ számításai szerint viszont a dolgozók többsége  nem fog több pénzt hazavinni. A somogyi átlagjövedelem elmarad az országos átlagtól.

Címkék: Svajda József, Gerber András, Kométa, Videoton, gazdaság