Csak a csodában bíznak a somogyi kistelepülések. Mindegyik település tetemes hiánnyal vág neki ennek az évnek.
Például Zimány is. 100 milliósra tervezik a költségvetésüket, 20 milliós hiánnyal. Iskola már évek óta nincs, az óvodába 25 gyerek jár. Ennek fenntartása évről évre nagyobb teher, mondja a polgármester.  Csak egy-két ingatlan értékesítéséből tudnák a bevételeiket növelni. Több milliós a kintlévőségük, de a lakosság fizetőképtelensége miatt erre sem számíthatnak. Az összes pénzüket a működés viszi el.
Hideg László polgármester szerint költségmegtakarítás szinte lehetetlen. Már nincs hova hátrálni. Nincs min spórolni.
Jutában is a legtöbb pénzt az iskola és az óvoda fenntartása viszi el. Főleg, hogy csökken a gyereklétszám, de az önkormányzat nem szívesen intene búcsút az iskolának. Terheli még az önkormányzat kasszáját a szennyvízberuházás is. Amire a lakók már 25 éve vártak.
Hivatal Nándorné polgármester úgy látja: hiánnyal kell tervezniük a költségvetést. Ez részben finanszírozható csak az iparűzési adóból, illetve egyéb csekély bevételekből. Remélik, kapnak valamiféle segítséget , hogy túléljék az idei évet.
Somogy összes településének segítségre van szüksége. Az önkormányzatok működésre és likviditási hiányra felvett hitelei évről évre nőnek. A városokban egy év alatt harmadával nőtt ez az összeg, míg a kisebb településeken több mint 60 százalékkal. Sokan csődközeli helyzetben vannak.
Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal  főigazgatója elmondta: az önkormányzatok az elmúlt években jelentős mértékű működési és fejlesztési hiányt halmoztak fel. Próbált mindenki menekülni, amennyire tudott. Intézmények átszervezésével, társulási szerződések módosításával a kiadásait csökkenteni.
A kormány az önkormányzatok működési hiányának rendezésére elkülönített több mint 30 milliárd forintot.


Címkék: intézmények, spórolni, önkormányzat, falvak, gazdaság